Onze F1-watcher over de doorrijstraf van Stoffel Vandoorne: "Twee maten, twee gewichten. Belachelijk"

Vlekkeloze pitstop van McLaren-Honda en Stoffel Vandoorne gisteren in Spielberg.
De Coster Vlekkeloze pitstop van McLaren-Honda en Stoffel Vandoorne gisteren in Spielberg.
Onze F1-watcher Jo Bossuyt analyseert de controversiële drive-through penalty die Stoffel Vandoorne gisteren in de GP van Oostenrijk aan de broek gesmeerd kreeg. Onze landgenoot evenaarde met een twaalfde plaats zijn beste resultaat dit seizoen in de F1 (ook in Azerbeidzjan parkeerde hij zich op een 12de stek, nadat hij vorig jaar tiende eindigde in zijn debuutrace), maar was achteraf ontgoocheld omdat hij vond dat er meer inzat.

"Een doorrijstraf. Een keertje tergend traag door de pitlane rijden. Daar bovenop twee strafpunten op zijn licentie - vanaf 12 punten ben je voor een race geschorst. Dat was de sanctie van de wedstrijdleiding voor Stoffel Vandoorne omdat hij Kimi Räikkönen niet snel genoeg voorbij had gelaten, toen de Fin hem op een ronde kwam rijden. In zo'n situatie tonen de commissarissen een blauwe vlag en moet je de snellere auto voorbijlaten. Vandoorne en McLaren beslisten om dat proces wat te... rekken."

"Oké. Vandoorne handelde niet volledig volgens het boekje. Anderzijds: we analyseerden het nog eens en Räikkönen verloor er misschien een seconde mee, of zo. Het belette de wedstrijdleiding niet om de Belg een doorrijstraf en twee strafpunten te geven. Precies dezelfde strafmaat voor Kvyat, die als een onverlaat zowel Alonso als Verstappen uit de race kegelde. Of hoe de commissarissen zich andermaal belachelijk maakten. Want bewezen dat de Formule 1 nog altijd niet verlost is van een al wel zeer oud zeer: er is geen professionele jury. Er wordt met twee maten en twee gewichten geoordeeld. 'À la tête du client'."

"Debutanten die amper in het stuk voorkomen, zoals Vandoorne, worden bikkelhard aangepakt. Topcoureurs en topteams kunnen op een zachte hand rekenen. Vettel rijdt in Baku opzettelijk tegen Hamilton, krijgt 10 seconden straftijd en... 3 punten op zijn licentie. Of hoe er in de Formule 1 helemaal geen sprake is van gelijke berechting. Alsof je in het voetbal geel zou krijgen omdat je wat tijd wint bij het ingooien en geel met een vermanende vinger erbij als je een tegenstander voor de kop ramt. Belachelijk."

"Enige troost voor Vandoorne: de veel te zware sanctie veranderde niets aan zijn positie, omdat hij op dat moment voldoende voorsprong had op de 13de in het klassement. Schrale troost, als je het ons vraagt."