Officieel: GP F1 Bahrein gaat niet door wegens onlusten

UNKNOWN
De Grote Prijs van Bahrein, de openingsmanche van het nieuwe F1-seizoen op zondag 13 maart, gaat niet door. Dat meldde de plaatselijke krant 'Gulf News' vanochtend en is nu ook officieel. Aanleiding voor de afgelasting vormen de onlusten in Manamah, de hoofdstad van Bahrein. Het niet doorgaan van de Grote Prijs van Bahrein houdt in dat het F1-seizoen nu op 27 maart in Australië begint.

In navolging van Libië, Tunesië en Egypte zijn er in Bahrein protesten uitgebroken. Kroonprins Salman bin Hamad Al Khalifa verklaarde dat het daarom niet opportuun zou zijn om in het huidige politieke klimaat een Formule 1-race te organiseren. Mogelijk wordt de Grote Prijs naar november verschoven.

Ecclestone
Formule 1-baas Bernie Ecclestone had het lot van de GP in handen van de kroonprins gelegd. Die bracht Ecclestone vandaag telefonisch van zijn beslissing op de hoogte. "Ecclestone heeft ons gemeld dat de beslissing helemaal bij ons lag en dat we die beslissing niet onmiddellijk hoefden te nemen", aldus de kroonprins. "In het belang van het land moeten we echter niet aarzelen en onze aandacht meteen op de belangrijke dingen richten. De Grand Prix komt later wel. We danken Ecclestone voor zijn steun en begrip."

Herstel
"Dit is natuurlijk bijzonder jammer", reageerde Ecclestone. "Ik wens Bahrein het allerbeste toe in het herstel van de natie. Bahrein blijft een warm en gastvrij land. We hopen er zo snel mogelijk terug te keren."

Geen testritten
De F1-renstallen beslisten intussen ook om de laatste reeks testritten ter voorbereiding van het nieuwe F1-seizoen, van 3 tot 6 maart op het circuit van Bahrein, te annuleren wegens de politieke onrust in de Golfstaat. De organisatoren in Bahrein moesten vorige week donderdag al de twee wedstrijden van de GP2 Asia Series, die voor afgelopen weekend voorzien waren, afgelasten. Bahrein staat sinds 2004 op de kalender. (lpb/belga)

Bernie Ecclestone in gesprek met Salman bin Hamad Al Khalifa, kroonprins van Bahrein.
EPA Bernie Ecclestone in gesprek met Salman bin Hamad Al Khalifa, kroonprins van Bahrein.
REUTERS
REUTERS
REUTERS