Mercedes ruilt in strijd tegen racisme en discriminatie zilveren wagens in voor zwart exemplaar

De zwarte Mercedes-bolide.
Twitter Mercedes De zwarte Mercedes-bolide.
Het Formule 1-team van Mercedes gaat met een zwarte in plaats van een zilveren auto het seizoen in. De Duitse renstal besloot de kleurstelling van de bolides van wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas aan te passen, als protest tegen racisme en discriminatie. De coureurs gaan ook zwarte racekleding dragen.

Hamilton is de enige zwarte coureur in de Formule 1 en maakt zich al jaren sterk voor meer diversiteit in de sport. Zeker de afgelopen periode, waarin het gevecht tegen racisme een vlucht nam, liet de zesvoudig wereldkampioen zich veelvuldig horen.

We hebben dit nodig om onszelf te onderwijzen. Of je nou een persoon, merk of bedrijf bent. Ik heb ook racisme meegemaakt en heb familie en vrienden zien lijden onder racisme. Ik spreek vanuit het hart

Lewis Hamilton

Mercedes zegt zich bewust te zijn van het gebrek aan diversiteit binnen de sport, maar ook binnen het team. “We zijn trots op al onze werknemers, maar in onze organisatie behoort slechts drie procent tot een etnische minderheid en slechts twaalf procent is vrouw. Dit toont aan dat we nieuwe manieren moeten vinden om talent uit de gehele samenleving te halen. We weten dat ons team sterker zal zijn als we in de breedst mogelijke groep zoeken.”

Hamilton noemt dit een belangrijk moment in de geschiedenis van de sport. “We hebben dit nodig om onszelf te onderwijzen. Of je nou een persoon, merk of bedrijf bent. Ik heb ook racisme meegemaakt en heb familie en vrienden zien lijden onder racisme. Ik spreek vanuit het hart als ik roep om verandering. Toen ik met Toto (Wolff, de teambaas, red.) sprak zei ik dat het belangrijk was dat we samen zouden werken. Ik wil Toto en Mercedes dan ook bedanken voor het luisteren, praten en het begrijpen van mijn ervaringen en voor het maken van dit statement.”

Het Formule 1 seizoen gaat deze vrijdag van start met het eerste Grand Prix-weekend in Oostenrijk. Ook de Formule 1 zelf heeft een initiatief (#WeRaceAsOne) in het leven geroepen om de diversiteit te vergroten. Als signaal zullen alle teams dit seizoen met een regenboog op de wagen rijden.

Lees ook: 

Voormalig F1-baas Bernie Ecclestone in verdediging na kritiek op ‘ongeschoolde’ uitspraken: “Niet mijn schuld dat ik wit ben”

Formule 1-bolides gaan als steun voor alle hulpverleners met regenboog op wagen racen

Lewis Hamilton loopt mee in Londense #BlackLivesMatter-protestmars: “Jullie stilte is oorverdovend”

Lewis Hamilton wil meer diversiteit in de motorsport: “Barrières die F1 zo exclusief houden blijven bestaan”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mehmet Caliskan

    Dit vind ik een prachtig gebaar van Hamilton en Mercedes ik weet waarover hij heeft ik heb zelf een emigratie achtergrond van Turkse origine hier in België geboren en getogen leef als een Belg voed mijn kinderen op als Belg toch worden wij onder sommigen in België nog altijd als vreemden gezien als je het niet hebt meegemaakt kunt ge het niet begrijpen hoe erg dat is.