Machtswissel bij Formule 1-team Ferrari: 61-jarige teambaas moet ophoepelen

Maurizio Arrivabene.
AP Maurizio Arrivabene.
Bij het Formule 1-team van Ferrari keert teambaas Maurizio Arrivabene komend seizoen niet meer terug. De Italiaanse renstal heeft bevestigd dat de 61-jarige Italiaan zijn leidinggevende functie moet afstaan aan Mattia Binotto, die sinds juli 2016 werkzaam was als technisch directeur bij het befaamde raceteam.

Arrivabene werd door de leiding van Ferrari bedankt voor "vier jaar onvermoeibare inzet en toewijding". Erg succesvol was hij echter niet. Arrivabene kon Ferrari ook in het afgelopen jaar niet aan de wereldtitel helpen. De renstal beschikte over misschien wel de snelste auto, maar zag toch weer dat Mercedes de rode bolide overvleugelde. Lewis Hamilton (Mercedes) pakte de wereldtitel, Sebastian Vettel (Ferrari) eindigde als tweede in het kampioenschap.

Naarmate het seizoen vorderde, stapelden de fouten zich op bij Ferrari en vaak was de teamleiding verantwoordelijk voor tactische en strategische blunders. De nieuwe president van Ferrari, John Elkann, vindt de tijd rijp voor een nieuwe teambaas. Vooral ook omdat de spanningen tussen Arrivabene en Binotto opliepen.
Arrivabene werd eind 2014 aangesteld als vervanger van Marco Mattiacci. Zijn opdracht was helder: maak Ferrari weer wereldkampioen. Sebastian Vettel was de aangewezen piloot, maar de viervoudige wereldkampioen zag de afgelopen seizoenen steeds een piloot van Mercedes de titel grijpen. 

Binotto werkt vanaf 1995 bij de technische afdeling van Ferrari en klom geleidelijk op naar de hoogste positie. Hij stond als beoogd teambaas nadrukkelijk in de belangstelling van andere renstallen. Ferrari wilde hem echter niet laten gaan en besloot hem een nieuwe promotie te gunnen, ten koste van Arrivabene.

De Fin Kimi Räikkönen is de laatste piloot die Ferrari de wereldtitel bezorgde. Dat was in 2007. Hij wordt dit jaar vervangen door de Monegask Charles Leclerc.

Mattia Binotto.
EPA Mattia Binotto.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raf Sleurs

  Tja, of het nu rechtstreeks zijn fout is of niet, als teambaas ben je nu eenmaal eindverantwoordelijke.

 • Peet V gilst

  t zijn fouten van vettel en de strategie gekozen??? door ferrari...die combinatie was killing terwijl ze de beste auto hadden. Hadden ze maar n ventje van 21 in die rode bolide moeten zetten...HET talent: max !!!

 • Alan Janssen

  Dat ophoepelen zal wel met de nodige miljoenen ontslagpremie zijn.... dus gewoon pensioen met 61

 • Ronny Bossin

  Vettel heeft te veel fouten gemaakt en verdiend zijn positie niet! Ferrari heeft daarintegen te weinig steun gegeven aan Kimi die veel beter was tijdens de Q's

 • Marc Van Oevelen

  Niks te vroeg...