Lewis Hamilton grijpt de pole in kletsnatte kwalificaties in Oostenrijk, Ferrari’s stellen weer teleur (en moeten dan nog achteruit)

AFP
Lewis Hamilton start morgen vanop de poleposition aan de Grote Prijs van Stiermarken. De zesvoudige wereldkampioen was de snelste van het pak in een uitgeregende kwalificatiesessie. Max Verstappen (RedBull) start naast hem op plaats twee. Carlos Sainz (McLaren) reed knap naar een derde stek, z'n beste startpositie uit z’n carrière. De Ferrari’s kwamen niet in het stuk voor. Charles Leclerc kreeg zelfs nog een gridpenalty en moet drie plaatsen achteruit. 

Een doorweekte RedBull Ring op de Spielberg in Oostenrijk. De wedstrijdleiding twijfelde lang om de kwalificatie van start te laten gaan, want door de hevige regenval kon de noodhelikopter niet uitvliegen. Met ruim een half uur vertraging begon de kwalificatie uiteindelijk toch en mochten de rijders op het circuit uitmaken wie morgen vanop poleposition aan de tweede Grand Prix van het seizoen mag beginnen. 

Charles Leclerc (Ferrari) waren we al kwijt in Q2. De Monegask kwam niet verder dan een elfde stek. George Russell (Williams) start vlak na hem op plaats 12. Dat is al een overwinning op zich voor staartploeg Williams. Vettel haalde maar net Q3, met een tiende tijd. Ook beide Racing Point-wagens ontgoochelden. Vorige week reden ze nog een knappe kwalificatie (6de en 9de), nu haalde geen enkele wagen de laatste sessie. Stroll strandde op plek 13, Perez werd pas 17de. 

Photo News

Hamilton oppermachtig

In Q3 begon het weer wat harder te regenen. Max Verstappen heeft niet liever. Ruim vier minuten voor de start van de laatste kwalificatiesessie stond hij al klaar. Z’n eerste rondje was meteen het snelste van het hele lot, en de Nederlander verbeterde z’n tijd nog. Maar dat was zonder Lewis Hamilton gerekend. Die zette naar het einde van de kwalificatiesessie de puntjes op de i. Niemand reed nog sneller. Verstappen deed nog een ultieme poging, maar maakte een slipper naar het einde van het rondje toe. Hamilton pakt de pole met bijna acht tienden voorsprong op Verstappen.

Het is de 89ste keer dat Hamilton op pole start. Hij is ook de eerste rijder die in veertien verschillende seizoenen een poleposition pakt (2007-2020). Hij steekt zo Michael Schumacher voorbij, die het op dertien seizoenen hield. 

“Het is vreselijk. Zelfs al rijd je zes seconden achter je voorganger, dan nog zie je geen steek. Het is echt kletsnat”, klonk het bij Verstappen na de sessie. Hamilton: “Wat een ‘tricky’ sessie. Je kan niet zien waar je rijdt. Ik had één goed moment en dat was uiteindelijk voldoende. Ik hou van deze dagen.” Bij Carlos Sainz kregen we via de boordradio wat “Olé’s” te horen.

Morgen start de tweede Grand Prix van het seizoen om 15u10. Bottas won vorige week de eerste. 

Leclerc achteruit

Ferrari-rijder Charles Leclerc heeft zaterdagavond na afloop van de kwalificaties een straf van drie plaatsen opgelopen. De Monegask mag pas vanaf de veertiende plaats starten zondag. Volgens de baancommissarissen had Leclerc de Rus Daniil Kyvat (Alpha Tauri) de weg versperd tijdens een incident in de kwalificaties. 

Hamilton (l), Verstappen (minden) en Sainz (r) bezetten morgen de eerste drie plekken op de stargrid.
AFP Hamilton (l), Verstappen (minden) en Sainz (r) bezetten morgen de eerste drie plekken op de stargrid.

Top 10 kwalificatie

Lees ook: 2020 wordt opnieuw het jaar van Mercedes, wil je toch winnen? Dan moet je... ‘valsspelen’, zoals in 1978 en 2019 (+)

AFP7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Van Roy

  Kris Boydens maar dat wil niet zeggen dat Hamilton alleen wint dank zij een wagen. Hamilton heeft Mercedes mee groot gemaakt want hij reed er al voor ze dominant waren. En dat geld ook voor Verstappen zet hem in een Renault en hij nooit 8 wedstrijden gewonnen. Maar die Verstappen fans zien het steeds enkel in Verstappens nadeel. Maar ja het regende gisteren en dan heeft de wagen veel minder tel en wel de stuurkunsten.

 • Erwin Van Roy

  Tja dan zeg je dus dat Max de mindere is van de 2

 • antonia de smet

  Helaas in de regen telt de power niet wel de stuurmans kunst.

 • Kris Boydens

  @Remus een kenner weet dat je over kwaliteit pas kan oordelen als je met gelijke wapens kan strijden. Zet Verstappen in een gelijkwaardige mercedes naast Hamilton en oordeel dan pas. Mercedes is al jaren superieur. of denk jij dat Hamilton nog steeds alles wint als hij in een Redbull zit en Verstappen in een mercedes?

 • Ineke Visser

  Max ging tot het gaatje maar Lewis was de betere. Ik hoop een spannende wedstrijd morgen!