Het nieuwe F1-seizoen anders bekeken

PHOTO_NEWS
Het nieuwe F1-seizoen kondigt zich alweer aan als een thriller. "Een gouden tijdperk", noemde BBC-commentator en ex-piloot David Coulthard het vorig jaar toen de eerste zeven wedstrijden door zeven verschillende deelnemers gewonnen werden. Wij namen een aantal interessante statistieken en weetjes onder de loep en waagden ons aan een voorzichtige voorspelling.

• Red Bull is pas het derde team in de geschiedenis van de F1 om een 'triple double' - drie keer op rij de wereldtitel bij de piloten en de constructeurs - te winnen. Sinds 2009 heeft het team 46 poles verzameld, 34 wedstrijden gewonnen en 54 races aan de leiding gereden. Vorig seizoen reed 62 procent van de laps een Red Bull aan de leiding. In 2011 was dat zelfs 70 procent. Op die manier is Red Bull goed op weg om met de beste wagen ooit in de geschiedenisboeken te verdwijnen.

• Sebastian Vettel is op zijn beurt maar de derde piloot uit de F1-geschiedenis die drie keer na elkaar wereldkampioen geworden is. Hij behoort samen met Michael Schumacher en Juan Manuel Fangio tot een select gezelschap. Andere grootheden bleven op twee titels steken. Schumacher was toen echter al 33 jaar en Fangio 45 jaar. Vettel is pas 25 jaar oud, dus wie weet waar de records bij de Duitser zullen eindigen?

• De toekomst zag er in 2010 even heel mooi uit voor Mark Webber. Hij leek Red Bull een eerste wereldtitel te gaan bezorgen, maar na de zomer liep het mis. Sebastian Vettel liet de wereld zijn talent zien en Webber kon niet meer winnen. Sinds Hongarije 2010, toen het er allemaal nog rooskleurig uitzag, won Webber maar drie races. Vettel won er negentien. Waarschijnlijk wordt 2013 het laatste seizoen van de inmiddels 36-jarige Australiër. En hij zal maar wat graag nog één keer schitteren.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

• De cijfers van Ferrari zagen er de voorbije jaren minder mooi uit, dramatisch zelfs voor een trotse renstal met de naam Ferrari. Toch greep het team met Fernando Alonso al twee keer pas in de laatste race naast de wereldtitel. Het is dan ook duidelijk dat Ferrari ieder seizoen met een achterstand op de concurrentie begint. In de voorbije vier seizoenen won Ferrari maar twee keer in de eerste zeven races. Dat is 2 op 28. Het recept om Vettel te verslaan is dan ook eenvoudig voor Ferrari: geef Alonso vanaf Melbourne een degelijke wagen.

• Dat brengt ons bij de voor velen beste F1-piloot van dit moment, ook al won Vettel drie titels op rij. Fernando Alonso is de eigenaar van twee titels en leek bij Renault destijds niet te stoppen. Intussen greep hij al drie keer pas in de beslissende race naast de titel. De Spanjaard lijkt wel vervloekt en beseft dat de tijd begint te dringen. Alonso wordt dit seizoen al 32 jaar en in de voorbije 20 jaar hebben alleen Michael Schumacher, Damon Hill en Alain Prost vanaf die leeftijd nog wereldtitels gewonnen.

• Felipe Massa is nog zo'n voorbeeld van de trage start die Ferrari ieder jaar neemt. In het eerste deel van vorig seizoen won hij 23 punten, in de tweede helft liefst 99. De Braziliaan heeft dan ook veel zelfvertrouwen en hoopt een einde te maken aan de zwakke seizoenen sinds zijn crash.

AFP
AFP
AP
REUTERS

• McLaren wordt dit jaar een halve eeuw oud en is daarmee na Ferrari het langst in de F1 actief. Maar het team zit met een vervelende statistiek: sinds 1998 heeft McLaren geen enkele wereldtitel bij de constructeurs meer gewonnen. Eén schamele titel bij de piloten oogt ook bijzonder mager op het palmares sinds het begin van de eeuw. En toch is McLaren ieder seizoen vooraan te vinden. Liefst een kwart van alle laps sinds 2000 heeft een McLaren aan de leiding gereden. Het leverde 59 zeges, 52 poles en 63 snelste ronden op. Maar voorlopig blijven de prijzen vreemd genoeg weg. En het enige prijsbeest van de voorbije seizoenen, Lewis Hamilton, is intussen ook vertrokken.

• Jenson Button is dit seizoen de kopman van McLaren. De voorbije drie seizoenen is hij zonder twijfel in het algemeen geklopt door Lewis Hamilton, maar toch bleef Button aardig overeind tegen zijn jonge teamgenoot. Vergeet niet dat Hamilton in zijn eerste jaar zelfs Alonso verdreven heeft bij de renstal. Het zwakke punt van Button blijft echter de kwalificatie. Vorig jaar stond hij slechts vijf keer op de eerste rij, tegenover elf voor Hamilton.

• Sergio Perez wist vorig seizoen dankzij sterke prestaties een contract bij McLaren te versieren. Zijn teamgenoot bij Sauber, Kamui Kobayashi, heeft geen F1-zitje meer. Wat zuur moet zijn voor de Japanner is dat Perez in de laatste zes races geen enkel WK-punt meer gescoord heeft. Zat hij al met zijn hoofd bij McLaren?

AFP
PHOTO_NEWS
GETTY
GETTY

• Lotus is dit seizoen een gevaarlijke outsider voor de titel. Het team zou voor een unieke prestatie kunnen zorgen door al onder derde naam een wereldtitel te winnen. Eerder werden al onder de namen Benetton en Renault vier titels verzameld.

• Kimi Räikkönen maakte vorig seizoen een opmerkelijke comeback. De koele Fin scoorde liefst 207 punten. Toch moet hij opletten voor zijn minder ervaren teamgenoot, want in de kwalificaties werd Räikkönen door Romain Grosjean met 10-9 verslagen. En Grosjean was er door zijn agressieve rijstijl zelfs één race niet bij. Hij was de eerste piloot in twintig jaar die geschorst werd.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

• Mercedes zal alles op alles zetten om in 2014 te profiteren van de aanpassing van de regels. Tot dan hopen Hamilton en Rosberg er het beste van te maken. Vorig seizoen ging het dramatisch hard bergaf. In 2011 versloeg Mercedes concurrent Renault nog met 165-73. Vorig seizoen waren ze geen partij voor het nieuwe Lotus: 303-142!

• Bij Mercedes staat Nico Rosberg voor een cruciaal jaar. Tegen Schumacher wist hij zich nog vlot te onderscheiden, maar voor zijn huidige teamgenoot Hamilton moet het beste normaal nog komen. Samen met Vettel en Alonso maakt Hamilton deel uit van een gouden generatie. Het lijkt dus niet onwaarschijnlijk dat Rosberg dit jaar pas de tweede viool zal spelen bij Mercedes.

PHOTO_NEWS
EPA

Wat kunnen we verwachten?
Laten we op basis van deze statistieken even een paar dingen voorspellen voor 2013. Niemand hoeft erop te rekenen dat Vettel het zal laten afweten. Het zal van de concurrentie moeten komen om een tandje bij te steken. Als Alonso vanaf de eerste race op het podium kan finishen, maakt de Spanjaard veel kans om zijn derde wereldtitel te winnen. Maar dan moet de Ferrari veel dichter in de buurt van de Red Bull geraken. Voor McLaren dreigt het een moeilijk jaar te worden, maar dat zijn net de situaties waarin Jenson Button zich goed voelt. Wanneer hij aan de leiding rijdt, geeft hij die positie maar zelden af. Een snelle McLaren op zaterdag is dus noodzakelijk. Lotus kan de strijd om de wereldtitel helemaal doen kantelen. En Mercedes wordt het grote vraagteken? Hamilton is een winnaar en zal geen vrede nemen met een rol in de achtergrond. Bovendien presteerde Mercedes meer dan behoorlijk tijdens de testritten van de voorbije maand. Maar uit ervaring weten we dat dat niets wil zeggen.

BELGA
REUTERS