Herbeleef hoe Rosberg wereldtitel pakte na razendspannende ontknoping

AP
  • Slotmanche Formule 1-seizoen
  • GP Abu Dhabi
  • Hamilton op pole
  • Rosberg 12 punten voorsprong
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

55/55

Einde
Nico Rosberg kroont zich tot wereldkampioen! De slotmanche is een kolfje naar de hand van een ongenaakbare Hamilton.


55/55

Laatste ronde!
Nog 5,5 kilometer en dan kennen we de winnaar van deze GP Abu Dhabi.

54/55

Nog twee ronden!
Wat is hier nog mogelijk? Rosberg houdt voorlopig nog altijd stand en wil maar niet breken. De Duitser is op geen foutje te betrappen.

52/55

Vettel op drie!
Wat een spanning! Vettel heeft nu ook Verstappen te pakken en komt bijzonder dicht bij Rosberg. Ook de Nederlander kan nog altijd roet in het eten gooien.


51/55

Nog vijf rondjes!
Vettel en Verstappen bikkelen om het podium en dat is goed nieuws voor Rosberg die zo wat meer ademruimte krijgt. Al blijft alles wel op een zakdoek liggen. De top vier wordt gescheiden door amper vijf secondjes!

49/55

Hamilton negeert teamorders
Vettel heeft Ricciardo intussen te pakken en gaat op jacht naar Verstappen. Intussen maant de crew van McLaren Hamilton aan om weer sneller te gaan rijden, maar de Brit heeft daar geen oren naaren probeert voor chaos te zorgen. Zijn enige kans om de wereldtitel binnen te rijven is uiteraard dat Rosberg nog van het podium valt (en dus voorbijgestoken wordt door Vettel en Verstappen).

47/55

Vettel rukt op
De Duitser in zijn Ferrari is bezig aan een sterke race en nadert met rasse schreden op Verstappen en Ricciardo. Vettel is momenteel zelfs anderhalve seconde sneller dan leider Hamilton die duidelijk weer inhoudt.

AFP

44/55

Crash Palmer - Sainz
De ontknoping nadert en de eindposities lijken vast te liggen. In de achtergrond komen Sainz en Palmer met elkaar in aanraking. De Renault-rijder tikt domweg tegen de achterkant van Sainz aan.


41/55

Vettel in de pit!
Vettel heeft het lang uitgehouden op zijn setje banden, maar moet nu toch binnenkomen. De Duitser hervat op positie vijf. Hamilton, Rosberg, Verstappen is momenteel het podium.


38/55

Top vijf
Een stand van zaken na 38 rondjes in Abu Dhabi. Vettel heeft een kleine bonus van vijf seconden op Hamilton en Rosberg. Daarna volgen Verstappen en Ricciardo. In de virtuele tussenstand heeft de Duitser een bonus van 9 tellen op zijn ploegmaat.

Getty Images

35/55

Hamilton houdt in
Opmerkelijk, maar de Britse titelverdediger klokt bijzonder trage rondjes. Hamilton lijkt in te houden zodat de Red Bulls dichterbij kunnen sluipen. Bij McLaren snappen ze er niet al te veel van: "Waarom rijd je zo traag", vragen ze zich daar af. Te meer omdat leider Vettel daardoor ook verder wegrijdt. Als Hamilton tweede eindigt, heeft Rosberg namelijk genoeg aan een zesde stek.

32/55

Pitstop Hamilton en Rosberg
Beide McLarens komen een laatste keer binnen voor hun pitstop. Geen problemen voor Hamilton en Rosberg die opnieuw respectievelijk als tweede en derde het circuit oprijden. Vettel ligt op kop.

29/55

Nog 26 ronden en dan weten we die zich tot wereldkampioen kroont. Voorlopig heeft Rosberg nog altijd alles onder controle, al zorgt Verstappen (en wie weet Ricciardo) mogelijk nog voor enig gevaar.

AP

26/55

Verstappen verrast
De Nederlander zou deze grote prijs zo maar eens op zijn naam kunnen schrijven. Hij lijkt als enige te opteren voor één pitstop en is ondertussen al opgerukt naar de zesde plaats. Alle andere rijders moeten nog binnenkomen.

23/55

Ei zo na botsing!
Rosberg heeft er halfweg de race toch genoeg van en probeert Verstappen nu te passeren. Ei zo na komt het tot een botsing, maar beide rijders weten net op tijd het stuur weer om te gooien. Dit had bijzonder slecht kunnen aflopen! Éen rondje later komt Verstappen binnen voor zijn eerste pitstop.

20/55

Top vijf
Voorlopig nog altijd geen vuiltje aan de lucht voor Nico Rosberg. De Duitse WK-leider rijdt nog altijd in derde positie rond achter Lewis Hamilton en Max Verstappen. Räikkonen en Ricciardo vervolledigen de top vijf. Vettel rijdt als zesde rond.

17/55

Bye bye Button
De wagen van Jenson Button begeeft het volledig en zo eindigt zijn afscheid toch wat in mineur. De Britse wereldkampioen van 2009 krijgt wel een staande ovatie van het publiek wanneer hij uit de wagen stapt. Volgend seizoen wordt Button in de McLaren vervangen door onze landgenoot Stoffel Vandoorne.

14/55

Rosberg durft niet
Rosberg zit vast achter Verstappen en durft niet meteen risico's te nemen om hem in te halen. De Nederlander rijdt momenteel als tweede rond, maar moet nog wel een pitstop afwerken. "Gebruik je verstand en hou voldoende afstand", krijgt de Duitser de raad van zijn team.

11/55

Exit Bottas en Magnussen
De eerste twee opgevers in Abu Dhabi zijn een feit. Zowel Magnussen als Bottas moeten hun bolide terug in de garage parkeren.

9/55

Pitstop Hamilton en Rosberg
Een vroege pitstop voor Lewis Hamilton die al na zeven rondjes binnenkomt. Ook Räikkönen laat een nieuw setje banden steken. Niet veel later komt ook Rosberg binnen, diens pitstop voorloopt niet geheel volgens plan, maar de Duitser komt net voor de Fin op het circuit.

6/55

Voorlopig weinig te beleven aan de kop van de race. Hamilton, Rosberg en Räikkönen nemen voorlopig weinig risico's. Het gat tussen elke rijder bedraagt één seconde.

Getty Images

4/55

Inhaalrace Verstappen
Verstappen rukt in sneltempo op en steekt de ene rijder na de andere voorbij. De Nederlander prijkt voorlopig op plekje 15.


2/55

Posities
De 22 rijders komen een eerste keer door aan de streep. Hamilton rijdt rond voor Rosberg en Räikkönen. De Fin heeft Ricciardo ingehaald. Vettel volgt op een vijfde plaats.

1/55

We zijn vertrokken!
Goeie start van beide McLaren-rijders. Rosberg neemt weinig risico's en blijft rustig in het spoor van leider Hamilton. Max Verstappen komt meteen in aanraking met een andere bolide en draait rond zijn as. De Nederlander moet helemaal achteraan terug aansluiten.

Goeiemiddag!
In Abu Dhabi wordt alles in gereedheid gebracht voor de slotmanche van het Formule 1-seizoen. Over een goed halfuurtje ronken de motoren weer.


voorbeschouwing

Eindelijk is het zover, iets voor 16u weten we eindelijk wie in Abu Dhabi de nieuwe wereldkampioen Formule 1 wordt. Is het voor Nico Rosberg na twee tweede plaatsen eindelijk prijs of schiet Lewis Hamiton voor de derde opeenvolgende keer raak (voor zijn vierde wereldtitel)?

De 31-jarige Duitser verdedigt een bonus van 12 punten, maar zijn even oude ploegmaat kaapte gisteren wel de pole weg. Hoe dan ook hoeft Rosberg niet te winnen. Hij heeft genoeg aan een derde plaats als Hamilton met de zege aan de haal gaat. Als de Brit zelfs tweede wordt, volstaat een zesde plek. Gezien de dominantie van Mercedes het voorbije seizoen lijkt het quasi een onmogelijke opdracht dat Rosberg niet op het podium zal belanden. Al kan er uiteraard altijd wel iets misgaan.

Mis niets van de slotmanche via HLN.be. LIVE vanaf 14u!