Hamilton zet titel kracht bij met zege in Brazilië, Verstappen ziet overwinning door de neus geboord na dwaze actie achterblijver

REUTERS
Wereldkampioen Lewis Hamilton won de GP van Brazilië. Max Verstappen leek op weg naar de zege in de voorlaatste F1-manche van het seizoen, maar werd aangetikt na een dwaze actie van achterblijver Ocon. “Wat een idioot!” Stoffel Vandoorne werd 14de en liet zich in de achtergrond opmerken. Mercedes pakt ook de titel bij de constructeurs - de vijfde op rij.

Een uitstekende start van polepakker Lewis Hamilton, maar het was Max Verstappen die het meeste indruk maakte. In tien ronden tijd vlamde hij van positie vijf naar plek twee. Met enkele prachtige manoeuvres passeerde de Nederlander niet van de minsten, want zowel Räikkönen, Vettel als Bottas moesten er aan geloven. Mocht u nog twijfelen: hij is een toekomstige kampioen. 

AP

Hamilton reed twee seconden verder, en koos voor een snelle pitstop. Tevreden was de wereldkampioen allerminst. “Deze nieuwe banden voelen helemaal niet goed aan”, maar ook na de pitstop van Verstappen die veel langer op de baan bleef, behield hij zijn leiderspositie. Maar lang duurde dat niet. ‘Supermax’ kroop in een mum van tijd onder de achtervleugel van de Brit, waarna hij met één raak manoeuvre de Mercedes-piloot achterliet. Opnieuw: wat een stuurmanskunsten.

“Je hebt alles gedaan wat je moest doen. We kunnen zonder stop naar het einde rijden”, kreeg Verstappen te horen. Maar één man stak daar een stokje voor. Verstappen haalde achterblijver Esteban Ocon in, maar die gaf niet af en tikte de Nederlander onoordeelkundig aan. “Wat een idioot’, riep onze noorderbuur door de boordradio, terwijl hij ook de middelvinger naar de Fransman opstak. Hamilton kende geen genade en ging opnieuw aan de leiding. Verstappen mocht achtervolgen. 

Maar om Hamilton opnieuw het vuur aan de schenen te leggen, was de race iets te kort. Hij kwam nog op anderhalve seconde van de Brit, maar de zege was toch gaan vliegen. Verstappen dus tweede, Räikkönen mocht zich op de laatste trede van het podium hijsen. Mercedes pakt overigens voor de vijfde keer op rij de titel in het constructeurskampioenschap. 

Stoffel Vandoorne eindigde op een knappe veertiende plek en liet zich in de achtergrond opmerken met enkele fraaie inhaalbewegingen. Hij snelde voorbij Alonso en legde ook Stroll en Sirotkin in de luren. Knap. Maar het laatste woord was voor Verstappen. “Wat er hier met mij gebeurd is, ik heb er geen woorden voor”, vertelde hij na de race. Zuur... 

REUTERS
REUTERS32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ed Nieuwenburg

  Beste Esteban, het lukte in F3 ook al een heel seizoen niet om max in te halen. Je dacht nu misschien in één keer van je frustraties af te komen door het nog eens te proberen..... Helaas man maaruhh ni opgeven hé.

 • Peter Thys

  als je rijdt met in het achterhoofd gaan doen ze, langs de kant zoals ik rijd dan kom je dat tegen.Als je jezelf als allerbeste piloot beschouwt dan zou je eigenlijk moeten weten dat er ook mindere zijn

 • Freddie Heremans

  Er zijn er hier een paar die doodleuk beweren, of toch insinueren dat Ocon zijn maneuver met Verstappen deed om Mercedes aan de zege te helpen. Gekker kan het niet. Voor mij gaan beiden in de fout. Max was verrast dat Ocon hem niet voor liet.

 • ingrid grieten

  De F1 regeks zijn heel duidelijk, een achterblijver dient bij dubbeling de ideale lijn te verlaten om achteropkomende rijders niet te hinderen in hun race.

 • Ricardo Paulssen

  enige onnodige manoeuvre is die van een achterblijver die race leider probeert in te halen. volledig nutteloos omdat je deze plek hor dan ook weer verliest. als je het dan doet moet je er voor zorgen dat je in de bocht ervoor zit, zit je halverwege zal je moeten inhouden. 100% fout ocon zoals straf ook al aangeeft