Hamilton veroordeelt uitspraken van voormalig F1-baas Ecclestone: “Onwetende en ongeschoolde opmerkingen”

Ecclestone en Hamilton, hier op een archiefbeeld.
AFP Ecclestone en Hamilton, hier op een archiefbeeld.
Formule 1-kampioen Lewis Hamilton heeft de “onwetende” uitspraken over racisme van voormalig F1-baas Bernie Ecclestone veroordeeld. Eerder nam de organisatie achter de koningsklasse van de autosport in een verklaring al afstand van uitspraken van de 89-jarige Brit. Die had in een interview gezegd dat zwarte mensen zich vaker schuldig maken aan racisme dan witte mensen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zesvoudig wereldkampioen Hamilton, die een commissie heeft opgezet om de autosport te helpen meer jongeren met een zwarte achtergrond aan zich te binden, zei dat de “onwetende en ongeschoolde” opmerkingen van Ecclestone precies benadrukten “wat er mis is.”

“Het is nu volkomen logisch dat er niets is gezegd of gedaan om onze sport diverser te maken. Of om het racistische misbruik dat ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen aan te pakken”, aldus de Brit op Instagram. “Als iemand die de sport decennia lang heeft geleid, zo’n gebrek aan begrip heeft van de diepgewortelde problemen waar wij als zwarte mensen dagelijks mee te maken hebben, hoe kunnen we dan verwachten dat alle mensen die onder hem werken dat wel begrijpen. Het begint bij de top.”

Lewis Hamilton.
REUTERS Lewis Hamilton.

“Deze uitspraken horen niet thuis in samenleving die streeft naar eenheid”, zei de Formule 1-leiding eerder. “We staan op geen enkele wijze achter de uitspraken van Ecclestone. We benadrukken ook dat hij sinds 2017 geen enkele rol meer speelt in onze organisatie.”

Ecclestone zei ook dat racisme in de Formule 1 in het geheel niet voorkomt. Wel had hij lovende woorden voor Lewis Hamilton. De wereldkampioen verzet zich met meerdere initiatieven tegen racisme en wil een belangrijkere rol voor zwarte mensen in de Formule 1. “Wat Hamilton doet is fantastisch”, aldus Ecclestone.

Bernie Ecclestone.
AFP Bernie Ecclestone.

De berichten van Hamilton op Instagram:

.
Instagram Lewis Hamilton .
.
Instagram Lewis Hamilton .
.
Instagram Lewis Hamilton .
.
Instagram Lewis Hamilton .

Lees ook:

“Zwarten zijn vaak racistischer dan blanken”: voormalig F1-baas Bernie Ecclestone gaat compleet de mist in tijdens interview
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • dirk govaerts

    ik hoop dat Hamilton zich weer concentreert op wat hij goed doet , dat is racen . En mbt het onderwerp . ik hop dat mercedes de monteurs neemt op basis van kunnen en niet op basis van kleur .Bij Nascar is de helft van de crew gekleurd

  • Carla Van Geel

    Racisme is inderdaad onwetendheid. Met een bruin gebakken huid terug van vakantie is het beste bewijs dat we allen van hetzelfde ras zijn met uiterlijke en culturele verschillen naargelang de omgeving waarin we leven.