F1-topman na incident in Brazilië: “Max Verstappen moet zich leren beheersen”

Photo News
Max Verstappen moet beter zijn emoties onder controle houden. Dat is van essentieel belang voor zijn carrière in de Formule 1. Dat zegt Ross Brawn, sportief directeur van de belangrijkste autosportklasse. “Zijn fysieke confrontatie met Esteban Ocon was geen fraaie aanblik en ook niet te rechtvaardigen'', aldus Brawn tegen Autosport in een terugblik op de GP van Brazilië.

Een woedende Verstappen ging zondag na zijn tweede plaats in Brazilië verhaal halen bij Ocon vanwege een aanrijding. Verstappen gaf de Fransman een paar stevige duwen tegen de borst. De Nederlander reed aan de leiding toen achterblijver Ocon een inhaalpoging waagde en de Red Bull van de baan tikte. Daardoor kon wereldkampioen Lewis Hamilton zegevieren.

“De frustratie van Max was begrijpelijk”, zegt Brawn. “We mogen ook niet vergeten dat hij nog erg jong is en toch al enorme progressie heeft gemaakt in zijn carrière. Maar hij kan zich in dit soort situaties nog altijd niet goed beheersen en dat is wel een essentiële volgende stap.”

Hoewel Brawn het graag anders had gezien, liet hij niet na Verstappen te prijzen om zijn optreden op het circuit van Interlagos. “Hij reed fantastisch. Je rijdt tenslotte niet iedere dag twee Ferrari's en twee Mercedessen voorbij. Ik weet ook zeker dat Max zal leren van dit voorval. De taakstraf die hij heeft gekregen, zal ook bijdragen aan zijn ontwikkeling als coureur én man.”

Verstappen liet maandagavond in het tv-programma Peptalk op Ziggo Sport weten dat hij geen spijt heeft van zijn fysieke contact met Ocon. “Nee, ik baal er niet van. Ik baal er alleen van dat ik niet heb gewonnen.”

Ross Brawn.
Photo News Ross Brawn.

Voormalig F1-coureur hard voor Ocon: “Gefrustreerde actie van een rivaal”

Voormalig Formule 1-coureur Jolyon Palmer heeft in zijn column voor BBC dan weer stevig uitgehaald naar Esteban Ocon. “Dit was een gefrustreerde actie van een rivaal en er werd nul respect getoond.”

“Had Ocon deze actie bij Hamilton geprobeerd? Absoluut niet. Bij Vettel? Ik betwijfel het”, schrijft Palmer in zijn column. “Bij Hamilton zou hij het niet proberen, omdat ze beiden in dienst zijn van Mercedes en bij Vettel zou hij respect hebben gehad voor een viervoudig wereldkampioen. Bij Verstappen was er niets van dat. Geen enkel respect.”

Palmer vindt de inhaalactie ook nog eens volkomen zinloos. “Ocon was op dat moment even sneller. Dat kan gebeuren als je net op verse banden rijdt, maar na één of twee snelle rondes vertraag je en kom je op de normale snelheid. Als Ocon al voorbij Verstappen was gekomen, dan had hij hem een of twee rondes later weer voorbij moeten laten.”

De Brit, tegenwoordig analist voor de BBC en voordien coureur bij Renault, snapte de woedende reactie van Verstappen dan ook. “Mensen willen de emoties zien bij een coureur. Dit is een legende, net als de karatetrap van Nelson Piquet of de vuistslag van Ayrton Senna tegen Eddie Irvine. Verstappen heeft Ocon niet verwond. Uiteraard hij heeft een beetje geduwd, maar Ocon is een volwassen vent. Op de voetbal- en rugbyvelden zie je dit constant, maar na één van de meest controversiële momenten uit de recente Formule 1-geschiedenis wordt dit opeens als onacceptabel gezien.”

“Dit is de Formule 1. Dit is sport. Emoties lopen hoog op. Laten we niet alles nog verder beteugelen. Of zoals Mark Webber het zei: we willen gladiatoren, geen koorknapen.”

Jolyon Palmer.
EPA Jolyon Palmer.54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef gast

  Ghislain heb jij wel dezelfde race gekeken?

 • Ghislain Globus

  Amaai Pascale Somers-Billion, noem je dat kalm? We zijn hier wel in de F1 en niet in een bokswedstrijd! Verstappen is wel een pretmeneer die denkt dat hij zich alles mag permitteren. Meneer Verstappen, je bent tweemaal in de fout gegaan, eens in de koers en eens na de koers. Je had meer achting gehad door te zwijgen en zeker door je belachelijke en kinderlijke reactie na de wedstrijd achterwege te laten.

 • Olivier De Bruycker

  Ja, juist. Max heeft nog nooit iemand van de baan gereden.

 • Peter Thys

  laat Verstappen Ocon zijn en Vettel die vooroprijdt en opeen zal het Vettel(Max hier) zijn die de schuldige is. 2 andere namen dezelfde situatie en je zult hier nogal wat hun karre zien draaien!

 • Ricardo Paulssen

  raf Peeters zet je anti Hollander bril af man. ondertussen kennen we het wel