Ex-F1-piloot die zelf door team aan de kant werd gezet: "Stoffel had gewoon moeten zeggen: 'Fuck you, guys, zet die goede spullen eens op mijn auto'"

Giedo van der Garde (rechts) werd begin 2015 bij Sauber ondanks een geldig contract aan de kant geschoven.
photonews Giedo van der Garde (rechts) werd begin 2015 bij Sauber ondanks een geldig contract aan de kant geschoven.
Een dag na het nieuws van de exit van Stoffel Vandoorne bij McLaren is het stof in de F1-coulissen nog niet gaan liggen. Ex-F1-piloot Giedo van der Garde, zelf in 2015 op pijnlijke wijze aan de kant gezet, denkt dat Vandoorne meer met de vuist op tafel had moeten slaan binnen het Britse team. "Stoffel had gewoon moeten zeggen: 'Fuck you, guys, zet die goede spullen eens op mijn auto.'"

Giedo van der Garde wéét waarover hij praat. Begin 2015 werd de Nederlander bij Sauber ondanks een geldig contract zelf aan de kant geschoven. Het F1-team wilde Felipe Nasr en Marcus Eriksson in zijn bolides omdat die een aanzienlijk hoger bedrag aan sponsorgelden meebrachten. Van der Garde spande meerdere rechtszaken aan tegen Sauber. Uiteindelijk schikten beide partijen de zaak voor een onbekend bedrag. En was Van der Garde zijn F1-zitje kwijt. "Hier en daar word je soms gepiepeld in de Formule 1", zegt de Nederlander aan Motorsport.com. "Dat is natuurlijk niet om vrolijk van te worden, maar ik hoop dat Stoffel ergens anders nog een kans krijgt."

Beste spullen

Van der Garde denkt te weten hoe het voor Vandoorne is foutgelopen. De West-Vlaming was gewoon te braaf. "Vandoorne had de pech om als rookie naast Fernando Alonso (tweevoudig wereldkampioen, red.) te belanden. Alonso is natuurlijk de nummer één in dat team. Hij krijgt altijd de beste spullen op de auto. Stoffel moet het telkens doen met minder materiaal. Aan de andere kant had hij misschien iets harder moeten optreden binnen het team. Hij had gewoon moeten zeggen: 'Fuck you, guys. Leuk en aardig, die Alonso, maar ik rijd hier ook en ben een groot aanstormend talent. Ik heb in tegenstelling tot Alonso nog een paar jaar te gaan in de Formule 1, dus zet die goede spullen eens bij mij op de auto en dan zal ik jullie wat laten zien.'"

Sauber

Van der Garde betreurt de beslissing van McLaren om niet met Vandoorne door te gaan. "Het is weer een groot talent dat opzij wordt gezet in de Formule 1. Je kan veel over hem zeggen, maar die jongen weet wel hoe je hard moet rijden. Het is zonde voor de Formule 1. Maar er zijn nog genoeg mogelijkheden voor hem. Frederic Vasseur, teambaas bij Sauber, is mega-fan van hem. Stoffel is kampioen in de GP2 geworden met ART, het team van Vasseur. Hij weet dus wat die jongen kan, dat het een harde werker is en dat hij echt het talent heeft om mooie dingen te laten zien in de Formule 1. Daar maakt hij wel een kans."
72 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudi van dijck

  @ Ingrid die sponsors willen hun product internationaal op de kaart zetten!!... en sponsoren nemen dan piloten met een WK tittel. puur en alleen voor de naam!! heeft totaal niks mee talent te maken!! en er zijn aparte gevallen zoals Ericsson (rijke vrienden) en Stroll en Norris heel rijke ouders hebben!! met uw woorden, er zijn dan maar 2 talenten, en de rest zijn maar rijdertjes! Max, Ocon zullen het graag horen!!

 • Patrick De Maesschalk

  Jan Max doet inhaal acties al is hij zelfs 1km/hr sneller en komt een meter verder dan concurrentie dan gaat hij ervoor. Stoffel ,Raikkonen enz. Wachten af dan.Max wil alleen en alleen de beste zijn.

 • Henkie Janssen

  @Jan Lanclus gij volgt f1 ook pas sinds Stoffel rijdt of zo. Die sponsors dat zijn de sponsors van het team niet van Stoffel. Stoffel brengt zelf geen sponsors mee dat is het probleem!

 • ingrid grieten

  Jan Lanclus, er zijn er slechts twee met een persoonlijke miljardair dus talent hebben trekt toch sponsors aan.

 • Jan Lanclus

  @Patrick De Maesschalk: waarom denk jij dat MV de juiste mentaliteit heeft en SVD niet? Het is niet omdat le 110% geeft (tenslotte is 100% sowieso het maximum :-)) en roekeloos rijdt dat je getalenteerder bent. Ik vind alvast dat SVD intelligenter rijdt en op termijn meer succes zal boeken.