Duitse bankier beticht F1-baas Ecclestone van poging tot omkoping

De Duitse bankier Gerhard Gribkowsky.
EPA De Duitse bankier Gerhard Gribkowsky.
Formule 1-baas Bernie Ecclestone is vrijdag op een corruptieproces door de kroongetuige, de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky, beticht van een poging tot omkoping. De zaak van de 83-jarige Ecclestone wordt sinds 24 april behandeld door de rechtbank van München.

De grote baas van de Formule 1 wordt ervan verdacht in 2006 de bankier Gerhard Gribkowsky te hebben omgekocht. Hij zou hem 44 miljoen dollar smeergeld hebben betaald opdat Gribkowsky een aandelenpakket van zijn Bayerische Landesbank in de Formule 1 zou verkopen aan de door Ecclestone aangeduide investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Die verkoop vond ook plaats, voor een bedrag van 840 miljoen dollar.

Vetorecht
Vrijdag werd Gribkowsky meerdere uren ondervraagd door de rechtbank. Pas helemaal op het einde van de dag gaf hij toe dat de Britse F1-magnaat hem al in 2004 telefonisch 7 miljoen euro aanbood om een juridische procedure stop te zetten. Toen Gribkowsky bij Bayern LB actief was als risicomanager had de instelling een meerderheid van de aandelen in de F1-rechten in handen. Dankzij een preferent aandeel had Ecclestone echter een vetorecht binnen de organisatie. Iets wat de bank voor de rechbank betwistte.

Meteen gemeld
Volgens Gribkowsky meldde hij de feiten meteen aan zijn oversten en de politie. Dat is op zich vreemd, want er werd nooit een onderzoek geopend. Op het einde van de zitting beweerde de bankdirecteur trouwens dat Ecclestone later nog met een tweede bod van 58 miljoen dollar op de proppen kwam.

F1-baas Bernie Ecclestone, vandaag in de rechtbank.
REUTERS F1-baas Bernie Ecclestone, vandaag in de rechtbank.