Drama in Francorchamps: jonge Fransman komt om in Formule 2-race

De crash.
RV De crash.
Nooit was autosport veiliger dan vandaag. Maar het lot was de jonge Anthoine Hubert wel heel ongunstig gestemd: hij werd op de slechts mogelijke manier aangereden door een concurrent. Dwars in de flank, op volle snelheid. Een ware horrorcrash. Die hij niet overleefde.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gebeurde in de derde ronde van de formule 2-race, op het snelle circuit van Francorchamps. De Fransman Anthoine Hubert ging dwars op de Raidillon, bekend als de snelste bocht ter wereld. Om een slippende concurrent te ontwijken. Hij belandde rechts tegen de bandenmuur, waarna zijn auto door de hoge snelheid (ongeveer 250 per uur bovenop de klim…) weer op het circuit werd geslingerd. Net op het moment dat zijn auto dwars op de piste stond, werd hij vol in de flank aangereden door de aanstormende Juan-Manuel Correa, die geen tijd had om te reageren. 

Het meest gruwelijke scenario voor een crash, in de eenzitterij. De auto van Hubert werd in twee stukken gereten. De race werd meteen gestaakt, eerst voorlopig maar een paar minuten later definitief: altijd een slecht teken. Anthoine Hubert, die in september 23 jaar zou worden, had de vreselijke klap niet overleefd. Correa deed dat wel, maar werd met ernstige verwondingen aan de benen naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand zou wel stabiel zijn. Formule 2, de laatste opstapklasse onder de elite, haalt op het gebied van veiligheid hetzelfde niveau van formule 1. Maar stilstaand in de flank aangereden worden door een racewagen die meer dan tweehonderd per uur rijdt, is uiteraard te veel voor een menselijk lichaam. Hubert kwam om in een crash die iedere autocoureur wel eens een slapeloze nacht bezorgt.

Uitdagende bocht

De crash gebeurde bovenop de gevreesde Raidillon, niet zelden de mooiste bocht in de autosport genoemd. Maar ook een bocht waar het wel vaker verkeerd loopt. De crashes die Jacques Villeneuve er overleefde in 1998 en een jaar later, zijn populair op Youtube. In 2016 deed Kevin Magnussen het hem na, ook zonder schram. Omdat de energie van de klap telkens werd geabsorbeerd door de bandenmuur. Dat geluk mocht Hubert niet hebben.

Anthoine Hubert werd geboren in Lyon en begon in 2006 op zijn tiende te karten. Vandaar ging het naar de eenzitters waarin hij snel succes oogstte: in 2013 kampioen in de Formule 4 en vorig seizoen kampioen in de formule 3. Dankzij die titel kon hij dit seizoen promoveren naar de formule 2. Met de machine van het Arden-team won hij dit seizoen zowel in Le Castellet als in Monaco, goed voor een achtste plaats in het kampioenschap.

ANP
ANP
ANP

Op het moment van de crash was Lewis Hamilton een interview aan het geven
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dieter vandewiele

  Meneer tuymans weet duidelijk niet waarover hij praat!! Ikzelf heb jaren motorcross gedaan en kan u verzekeren dat er geen enkele niet gemotoriseerde sport meer fysieke inspanningen vraagt dan deze!!!!!!

 • Mario Kennes

  Jammer ongeluk. Een samenloop van omstandigheden. In het begin van de wedstrijd waarbij iedereen nog achter elkaar hangt en de rijders weinig ruimte hebben om alles te ontwijken boven op de Radillon. Het mag wel gezegd worden dat het de eerste dodelijk ongeval is in de geschiedenis van de GP2/F2. Er zijn tientallen wielrenners gestorven terwijl ze op de fiets reden met seriues lagere snelheden. Mis maakt heet duidelijk dat furmule races enorm veilig zijn, maar deze impact was dan ook enorm.

 • Mario Vercaigne

  Rip. Maar dit hoort erbij , jammer maar dit is hun job !! En er zijn er dagelijks die verongelukken op hun werk !! En daar wordt geen kritiek op gegeven !! Moeten we dan al het werken en fabrieken verbieden ?? Mensen dit is een ongeval zoals er in de racerij duizenden gebeuren !! Deze heeft jammer genoeg pech gehad !! Niet de crach is zijn dood geweest maar de aanrijding achteraf !!!!

 • kelly Bernaert

  veel sterkte voor iedereen die er mee te maken heeft. RIP

 • patrick brom

  een dramatisch ongeval ,sterkte aan de familie