Daniel Ricciardo snelt met baanrecord naar de pole in GP Monaco, Stoffel Vandoorne klokt twaalfde tijd

 Daniel Ricciardo op het circuit van Monaco.
AP Daniel Ricciardo op het circuit van Monaco.
Daniel Ricciardo (Red Bull) start morgen op de polepositie in de GP van Monaco, de zesde WK-manche van het seizoen. De Australiër klokte in het prinsdom een baanrecord van 1:10:810. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne (McLaren) tekende in het stratencircuit van Monte Carlo voor een twaalfde tijd. 

Flinke domper voor Max Verstappen en Red Bull. De Nederlander crashte vanmiddag in de derde en laatste oefensessie. Zijn bolide hield er een kapotte versnellingsbak aan over en raakte niet tijdig klaar voor de kwalificaties, met een laatste plek als startplaats morgen in de GP tot gevolg. Bittere ontgoocheling viel op zijn gezicht af te lezen.

Dan had ploegmakker Daniel Ricciardo meer succes. De Australiër – die zich in de drie oefensessies telkenmale de snelste toonde – tekende met 1:10:810 voor een fenomenaal baanrecord. Dat terwijl Stoffel Vandoorne in het eerste deel (Q1) een knappe vijfde tijd neerzette, maar in Q2 sneuvelde. Sebastian Vettel (Ferrari) start morgen op een tweede positie, Lewis Hamilton (Mercedes) palmt de derde startplek in. 

Startend vanaf pole in duidelijk de snelste auto in Monaco, is Ricciardo morgen logischerwijs de grote favoriet voor de zege. Die prestigieuze winst had hij twee jaar terug ook al bijna binnen, toen ze bij Red Bull Racing jammerlijk faalden tijdens een pitstop. De juiste banden stonden toen niet klaar, waarna Hamilton door de vertraging de zege nog afsnoepte. Dat wil Red Bull niet nog eens laten gebeuren.

Ricciardo: "Hele weekend loopt fantastisch"

Ricciardo was opgetogen na zijn uitstekende kwalificatiesessie. "Ik heb er alles aan gedaan, het is nu zaak dat we het afmaken morgen. De auto is heel goed, het hele weekend loopt al fantastisch. Het risico zit altijd in je achterhoofd hier. Maar daar kun je niet aan denken als je snel wil zijn. Max en ik pushen elkaar de hele tijd omdat die auto zo goed is. Na de kwalificatie belde Red Bull-baas Dietrich Mateschitz meteen. Hij was gelukkig, hij was heel blij.''

Lewis Hamilton hield geen fijn gevoel over aan zijn derde plek in de kwalificaties, al was hij niet verrast. "We wisten dat we hier niet de snelsten gingen zijn. Het voelt nog altijd niet fijn, maar ik ben niet verrast. Ik ben blij dat de auto nog heel is en morgen gaan we vechten."

Sebastian Vettel probeerde in extremis nog de poleposition van Ricciardo af te snoepen, maar de viervoudige wereldkampioen slaagde niet in zijn opzet. "Het was te verwachten dat Red Bull hier sterk zou zijn, ze hebben meer downforce dan de anderen hier. Dus weet je dat ze sterk zijn. Op andere circuits kijken we weer naar onze eigen kracht. Zoals in Barcelona, of straks in Canada. Daniel verdient zonder twijfel de pole, hij heeft de verwachtingen waargemaakt'', was de Duitser eerlijk.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ineke Visser

  Stoffel zou eens risico durven nemen maar geeft de voorkeur om saai rondjes te rijden.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Bij Vandoorne werd vlak voor de kwalificatie een probleem aan de wagen opgemerkt. Om dat op te lossen zou de versnellingsbak moeten verwijderd worden. Daar was geen tijd meer voor, dus hebben ze geopteerd om het zo te proberen. Het alternatief was niet kwalificeren. Nu toch nog 12de.

 • Erik Verbesselt

  Pure klasse van Ricciardo. Stoffel haalt Q3 niet en ontgoochelt. En Max? Weer eens gecrasht...

 • Luc Van Doren

  Een paar weken geleden las ik hier dat we Verstappen geen brokkenpiloot mogen noemen, maar het begint er stevig op te lijken. Dit is de definitie van Van Dale: iem. die telkens brokken maakt, bv. in het verkeer. Hij past perfect in die definitie :)

 • Anthony Peeters

  Stoffel had pech dat hem net voor zijn laatste snelle ronden Vettel moest laten voorgaan voor het rechte stuk over start finish. Daardoor was zijn eerste sector niet snel genoeg ook al verbeterde hij zijn tijd in de andere sectoren.