Coureur met snelste ronde krijgt voortaan één punt in Formule 1 (al is er één cruciale voorwaarde)

Photo News
Komend seizoen kunnen de coureurs in de Formule 1 een extra punt binnenhalen tijdens de Grands Prix. De motorsportorganisatie FIA heeft de plannen goedgekeurd om een punt toe te kennen aan de piloot die de snelste ronde rijdt tijdens de race.

De teams moeten deze week alleen nog hun goedkeuring geven, maar de verwachting is dat dit gebeurt, zo schrijft het gespecialiseerde Motorsport.

Er komt wel één voorwaarde aan het binnenhalen van dat punt: de coureur móet in de top-10 finishen. Op deze manier kunnen coureurs buiten de punten niet een pitstop maken om daarna de snelste ronde te rijden op nieuwe banden.

De laatste keer dat er in de Formule 1 punten werden uitgedeeld voor het rijden van de snelste ronde was in 1959. In de geschiedenis van de F1 is het één keer voorgekomen dat deze punten cruciaal waren in de strijd om de wereldtitel: Mike Hawthorn veroverde de titel ten koste van Stirling Moss. In theorie zou de bloedstollende strijd in 2008 ook anders zijn uitgepakt. Dan zou Felipe Massa eerste zijn geworden in de WK-stand en niet Lewis Hamilton.

Het Formule 1-seizoen begint volgende week met de Grand Prix van Australië.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Tarson

  Misschien extra punt voor de coureur die "grand slam" haalt : pole, snelste ronde en winnen ?

 • Raf Sleurs

  Dat de midfield teams en achterhoede hiermee akkoord gaan is niet geheel onlogisch. Het is ook hun doel om ooit tot 10 te rijden. Nu dit voorstel verwerpen zou potentieel in hun nadeel kunnen spelen indien ze, in de toekomst, kunnen klimmen in de ranking.

 • Marc Van Opstal

  Weet ik, Carl. Hawthorn werd wereldkampioen in 1958 met één punt voorsprong op Stirling Moss. Mijn punt was dat het extra punt voor de snelste ronde in 1958 (niet 1959...) geen verschil zou gemaakt hebben als de racewinnaar in die tijd ook 25 punten had gekregen, zoals nu. Die voorsprong van één punt was trouwens misleidend. In feite had Hawthorn over het hele seizoen 49 punten verzameld, Moss 41. Maar in het eindresultaat werden slechts de vijf beste finishes opgenomen.

 • Carl Parker

  Marc Van Opstal: er staat dat in 1959 dit systeem de laatste keer werd toegepast, er staat niet dat Hawthorn kampioen werd in 1959.

 • Marc Van Opstal

  Dat moet natuurlijk 1958 zijn. Mike Hawthorn.