2 op 2 voor Vandoorne: West-Vlaming pakt tweede podiumplek op rij na sterke inhaalrace

Photo News
Stoffel Vandoorne (Mercedes-Benz EQ) heeft er een prachtig openingsweekend opzitten in de Formula E. Vrijdag eindigde de Kortrijkzaan op het circuit van Diriyah meteen op het podium. Vandaag werd op datzelfde circuit ook de tweede GP van het seizoen gereden en parkeerde Vandoorne z’n Mercedes net naast het podium. Hij werd vierde. Dat dacht hij toch, want enkele uren na de finish kreeg Maximilian Günther, die tweede werd, een tijdsstraf waardoor Vandoorne toch nog op het podium terechtkomt.

In de kwalificatie was het vandaag wel heel wat minder voor Vandoorne. Vrijdag plaatste hij zich nog als tweede, nu mocht hij pas als elfde van start gaan. De West-Vlaming stond dus voor een inhaalrace. Aan de zwart-wit geblokte vlag strandde Vandoorne op ruim drie seconden van de winnaar Alexander Sims (BMW i Andretti Sport). Die haalde het voor z’n Duitse ploeggenoot Maximilian Günther en de Braziliaan Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffer). Nyck De Vries, ploegmaat van Vandoorne bij Mercedes, zette misschien nog de strafste prestatie neer. De Nederlander moest vanop de voorlaatste plaats starten, maar werd uiteindelijk nog knap zevende. 

Vandoorne toch nog op podium

Doordat Maximilian Günther tijdens een tussenkomst van de Safety Car de wagen van di Grassi had ingehaald kreeg de Duitser daarvoor na de wedstrijd een tijdsstraf van 24 seconden aangesmeerd. Aangezien Vandoorne op een kleine twee seconden van Günther gefinisht was, mag de West-Vlaming dus toch nog op het onderste podiumtrapje plaatsnemen. Zo eindigt een geweldig openingsweekend voor Vandoorne nog net iets mooier met een tweede podiumplaats in twee races. 

Vandoorne werd gisteren al derde, en mag nu dus opnieuw een podiumplek bijschrijven op z'n palmares.
Photo News Vandoorne werd gisteren al derde, en mag nu dus opnieuw een podiumplek bijschrijven op z'n palmares.

Pech voor D’Ambrosio

Onze andere landgenoot, Jérôme D’Ambrosio (Mahindra Racing), kon zijn goede prestaties in de kwalificaties niet verzilveren. D’Ambrosio mocht als vierde starten, maar wegens mechanische problemen kreeg hij op de startgrid geen beweging in zijn bolide.

Voor D’Ambrosio zat het dit weekend niet mee.
Photo News Voor D’Ambrosio zat het dit weekend niet mee.

2de in de stand

In de stand staat Vandoorne nu tweede met 30 punten. Hij telt vijf punten minder dan Sims, die voor het eerste zegevierde in de Formule E. Bird is derde met 27 punten. D’Ambrosio staat op de twaalfde plaats met twee punten.

Op 18 januari staat de derde ePrix op het programma in de Chileense hoofdstad Santiago.

Gisteren werd Vandoorne knap 3de.
Photo News Gisteren werd Vandoorne knap 3de.
Photo News
Photo News
Het podium van de eerste GP op vrijdag.
Photo News Het podium van de eerste GP op vrijdag.
Photo News17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid grieten

  Stoffel is en blijft een derde rangs rijder. F1 rijders zijn uit heel ander hout gesneden en daar zou hij nooit potten hebben gebroken zelfs niet in een Mercedes.

 • Henkie Janssen

  Dit is meer zijn niveau, f1 was toch een stapje te hoog voor Stoffel.

 • Joke Weyts

  Proficiat Stoffel. Met het juiste (winnend) materiaal kan je het!

 • Rita Ghessaf

  In alles wat hij rijdt wordt hij wereldkampioen (F3, GP2) of rijdt hij podiumplaatsen (FE, SF, LMP1 inclusief Le Mans), vaak al bij zijn debuut. F1 was niet te hoog gegrepen voor Vandoorne maar voor McLaren gedurende die jaren.

 • F B

  F1 was helemaal niet te hoog gegrepen. Hij stapte in bij het legendarische McLaren op een moment dar ze op een dieptepunt stonden in hun kunnen. Dus probleemauto en meer middelen voor Alsonso dan voor hem. Het enige wat je hem kan aanwrijven is dat hij te braaf en bescheiden was voor F1. Toto Wolf had het goed gezien: Vandoorne is nog niet uitgezongen.