“Zwarten zijn vaak racistischer dan blanken”: voormalig F1-baas Bernie Ecclestone gaat compleet de mist in tijdens interview

Bernie Ecclestone doet heel wat stof opwaaien met zijn controversiële uitspraken.
AFP Bernie Ecclestone doet heel wat stof opwaaien met zijn controversiële uitspraken.
Bernie Ecclestone (89) heeft tegen de schenen van Lewis Hamilton en heel de Formule 1 geschopt. De ex-baas van de koningsklasse in de autosport liet zich tijdens een interview aan CNN controversieel uit. “Zwarte mensen zijn vaak racistischer dan blanke mensen”, zei Ecclestone. De Formule 1 distantieerde zich al van de uitspraak. 

De dood van George Floyd en de BlackLivesMatter-beweging laat de sportwereld de afgelopen weken niet onberoerd. Sindsdien vonden overal ter wereld - vaak gewelddadige - protesten plaats. Veel prominenten uit de sportwereld lieten zich in de kwestie horen. Zo ook Lewis Hamilton. De zesvoudige wereldkampioen Formule 1 liep zelfs mee in protesten in Londen en ijvert voor meer diversiteit in de sport én in de wereld. 

Hamilton groeide op in Stevenage, ten noorden van Londen en kreeg daar tijdens zijn jeugd geregeld te maken met racisme. 

Dat standbeelden werden neergehaald? Complete onzin.

Bernie Ecclestone

Bij de Amerikaanse zender CNN sprak Ecclestone lovende taal over Hamilton. “Lewis Hamilton is een geweldig persoon. Het werk dat hij doet is bewonderenswaardig. Hij is bijzonder. Als coureur is hij zeer, zeer getalenteerd, maar hij kan zichzelf ook erg goed blootgeven. Ook de toespraken die hij houdt ten gunste van zwarte mensen zijn geweldig. Hij doet mooi werk en mensen luisteren naar hem”, aldus Ecclestone. 

Diversiteit

Hamilton is tot op heden de enige zwarte wereldkampioen in de Formule 1. Hij ijvert voor een grotere diversiteit in de sport. De ‘Hamilton Commission’ zet die idee in de praktijk. 

Ecclestone denkt niet dat dergelijk initiatief een tastbaar effect zal hebben op de sport. “Ik denk niet dat het iets goed of slecht zal doen voor de Formule 1", luidt het bij de 89-jarige Brit. “Het initiatief zal mensen alleen maar aan het denken zetten over wat nu belangrijker is. Ik denk dat dat voor iedereen gelijk is. Mensen zouden eigenlijk moeten oordelen: ‘Wat maakt het uit’, iedereen is verschillend. Op dat vlak zouden zwarte mensen hetzelfde moeten denken als blanke mensen. In heel veel gevallen zijn zwarten racistischer dan blanken.” 

Wanneer hem gevraagd werd om de bewering te ondersteunen, ontwijkt Ecclestone de vraag. Hij kon geen concreet bewijs leveren voor de ongegronde uitspraak. Ecclestone zei enkel dat hij het doorheen de jaren had “opgemerkt”.  

Ecclestone in gesprek met Lewis Hamilton.
AFP Ecclestone in gesprek met Lewis Hamilton.

De ex-baas van de Formule 1 richtte vervolgens nog de aandacht op het tekortschieten van het onderwijs in de hele zaak. “Gelijkheid moet op de scholen worden onderwezen, zodat jongeren opgroeien zonder er over te moeten nadenken. Dat nu sommige beelden zijn neergehaald? Dat vind ik complete onzin. Die beelden hadden overeind moeten blijven.” Hamilton steunde openlijk het feit dat het standbeeld van Edward Colston, een 17de-eeuws Brits staatsman die veel geld verdiende met slavenhandel, werd neergehaald in Bristol.

“We moeten de schoolkinderen meenemen naar die beelden en ze tonen waarom ze zijn opgericht. Ze moeten geleerd krijgen wat de afgebeelde mensen hebben gedaan, en vooral wat ze fout hebben gedaan”, zei Ecclestone nog. 

Formule 1 distantieert zich

De Formule 1 reageerde al op de uitspraken van Ecclestone. “In een tijd waar eenheid nodig is om racisme en ongelijkheid aan te pakken, zijn we het helemaal oneens met de uitspraken van voormalig CEO Bernie Ecclestone. Die hebben geen plaats in de Formule 1 en de bijhorende gemeenschap. Meneer Ecclestone heeft sinds 2017, toen hij onze organisatie verliet, geen enkele rol meer gespeeld in de Formule 1. Zijn titel van ‘Erevoorzitter’ is sinds januari 2020 ook vervallen.” 

Hamilton zelf reageerde nog niet op de uitspraken.

De video waarop te zien is hoe het beeld van Colston wordt neergehaald

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: Lewis Hamilton loopt mee in Londense #BlackLivesMatter-protestmars: “Jullie stilte is oorverdovend”

Lees ook: Lewis Hamilton wil meer diversiteit in de motorsport: “Barrières die F1 zo exclusief houden blijven bestaan”

Hamilton liep afgelopen week mee in een protestmars in Londen.
Instagram Lewis Hamilton Hamilton liep afgelopen week mee in een protestmars in Londen.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Leysen

  Dat is ook zo. Loop maar eens door Brussel. Als blanke man maar zeker als blanke vrouw. Daar ligt de pers niet wakker van natuurlijk. En ook andere"organisaties" niet.

 • Youri Verstraete

  Heeft een sterk punt.

 • Marie Vanakker

  Als we morgen allemaal exact dezelfde kleur hebben gaan we onderscheid maken op kleur van ogen of haar. Mensen zijn nu eenmaal de gevaarlijkste beesten op de planeet. Vooral voor zichzelf.

 • Toon Schouteden

  In deze heeft ie wél gelijk. Racisme zit niet enkel bij één huidskleur.

 • Danny Govaerts

  Rasisme is niet iets dat exclusief iets van blanken is was een betere uitspraak geweest. In De wereld draaien nu eenmaal veel conflicten om racisme . Zo is het in Afghanistan niet alleen godsdienst Oorlog tussen salafistische moslims en de rest het is ook nog DE Afghaan tegen etnische anders uitziende Afghanen. Net zo goed In Pakistan zijn er stammen twisten omdat ze er niet iets anders uit zien . Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Daar hoef je de geschiedenis niet voor te herschrijven