"Zuid-Korea terug op Formule 1-kalender"

AFP
De Grand Prix van Zuid-Korea is tamelijk onverwacht toegevoegd aan de Formule 1-kalender van 2015. De internationale autosportfederatie FIA heeft de race vandaag ingevuld als vijfde in de WK-cyclus op 3 mei, maar benadrukt dat het nog niet officieel is. Als de race in Zuid-Korea er inderdaad bijkomt, dan telt het seizoen 2015 een recordaantal van 21 races.

Zuid-Korea maakte in 2010 zijn entree in de Formule 1 met een grand prix op het nieuw aangelegde circuit Yeongam. De bezoekersaantallen vielen tegen en de organisatie leed grote verliezen. De GP van Zuid-Korea verdween na vier edities alweer van de kalender.

Of de teams ook blij zij met de rentree van Zuid-Korea, is maar de vraag. De Grand Prix van Spanje staat een week na de race op Yeongam gepland op 10 mei, hetgeen een reis om de halve wereld betekent in enkele dagen.

De FIA besloot tijdens de bijeenkomst in Doha ook om de dubbele punten in de laatste race af te schaffen. Er was te veel kritiek van de fans en de coureurs op die nieuwe spelregel. Lewis Hamilton (Mercedes) ging dit jaar met 17 punten voorsprong en tien grandprixzeges als WK-leider de laatste race in, maar had door de dubbele punten nog de titel kunnen verspelen.

Het voorstel om race 'staande' vanaf de grid te laten herstarten na een gevaarlijke situatie waarvoor de safety car is uitgerukt, ging van tafel. De bolides blijven dus in langzaam tempo achter elkaar rijden bij een dergelijke neutralisatie. Wel wordt de 'virtuele safety car' ingevoerd; wanneer met twee gele vlaggen wordt gezwaaid bij een bepaald deel van een circuit - meestal omdat daar een auto is gecrasht - moeten de coureurs langzaam gaan rijden.