"Schumacher is bij bewustzijn na transplantatie”

EPA
Michael Schumacher is bij bewustzijn nadat hij stamceltransplantatie heeft ondergaan. Dat bevestigde een verpleegster aan de Franse krant Le Parisien. “Ik heb hem verzorgd en kan verzekeren dat hij bij bewustzijn is.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Georges-Pompidou-ziekenhuis in Parijs had gisteren nog aangekondigd niets te lossen over de mogelijke aanwezigheid van Schumacher. Franse media schreven gisteren dat de zevenvoudig wereldkampioen in de Formule 1 in het ziekenhuis van de Franse hoofdstad verblijft voor een behandeling in het grootste geheim. Het ziekenhuis besloot in eerste instantie uit medisch beroepsgeheim geen info te geven, maar dat was dus zonder de geciteerde verpleegster gerekend. 

Schumacher is volgens Le Parisien behandeld door professor Philippe Menasché (69), een pionier in de stamceltherapie. Iets na de eeuwwisseling probeerden hij en zijn team een beschadigd niet-functionerend deel van de hartspier van een patiënt weer aan de gang te krijgen door het transplanteren van nieuwe cellen.

Spierstamcellen

Menasché nam een stuk bovenbeenspier om vervolgens de cellen in het laboratorium om te vormen tot hartspiercellen. Een ingreep die hij toen bij een tiental patiënten toepaste. Sommige cardiologen noemden zijn behandeling ‘onverantwoord’. Hun kritiek: spierstamcellen zijn totaal anders dan stamcellen uit het beenmerg. Bij vier op de tien traden complicaties op, met ritmestoornissen tot gevolg. Andere cardiologen namen de behandeling wel over en zagen verbetering optreden bij een deel van de patiënten.

Door de stamceltransplantatie lijkt het ook bij Schumacher de bedoeling om bij het hart een langdurige ontstekingsremmende werking te verkrijgen, waardoor het kan aansterken. Schumacher zou dit voorjaar al tweemaal naar het ziekenhuis zijn overgebracht, schrijft Le Parisien nog.

Bezoek Jean Todt

Nog volgens het medium zou Schumi gisteren rond kwart na 5 het bezoek hebben gekregen van vriend Jean Todt. “Hij bleef 45 minuten bij Schumacher, waarna hij het ziekenhuis via een zijdeur verliet. Zonder dat iemand hem zag.” Vanochtend zou Schumacher het Georges-Pompidou alweer mogen verlaten hebben.

De 50-jarige Schumacher liep eind 2013 zware hersenschade op toen hij bij een ski-ongeluk met zijn hoofd een steen raakte in het Franse wintersportoord Méribel. Vervolgens werd hij maanden in een kunstmatige coma gehouden, waaruit hij vier jaar geleden ontwaakte. Sindsdien werd het stil rond de ex-coureur, die verzorging kreeg in een Zwitsers kasteel.

Het Georges-Pompidou-ziekenhuis in Parijs.
AFP Het Georges-Pompidou-ziekenhuis in Parijs.53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anneke Braem

  Je kan het ook anders bekijken, mooi toch dat zoiets kan. Ok zij hebben de centen daarvoor en wij niet. Maar dit experiment kan toch ook ooit ten goede komen van de gewone burger, hier uit kunnen ze toch weer leren. En wie weet

 • ferdinand Mug

  Aan de specialisten van het zevende knoopsgat, het is enkel en alleen een rechter die kan uitspreken welk geheim dan ook er geschonden is.

 • Patrick Verbelen

  Dokters gaan veel te ver om iemand in leven te houden, hoe de patiënt daar tegenover staat telt niet. Het zou beter zijn de natuur zijn gang te laten gaan in plaats van iemand met alle mogelijke middelen in leven te houden, zeker bij hersenschade. Dan komen de dokters doodleuk vertellen, we hebben zijn of haar leven gered. Welk leven? gevoed en gewassen worden door vreemden, niet zelfstandig naar de wc kunnen enz....

 • Pavel Savka

  Mooi maar gewone mens zal dit niet kunnen betalen.....

 • Wendy Bergen

  Als dit aanslaat is dit extra reclame voor stamcel-therapie, dat zou geweldig zijn want daar kunnen wereldwijd mensen van helpen genezen.