“De zege van Verstappen in Oostenrijk ruikt naar matchfixing. Net iets te toevallig”

Photo News
Een heel straf nummer zondag in Spielberg van Max Verstappen, die na een slechte start alsnog de beide Mercedessen en Ferrari’s wist te kloppen. Misschien wel iets té straf? Michael Bleekemolen, een gewezen Nederlandse autocoureur (69) die succes oogstte in de Formule 3 en het bij het March-team ook even probeerde in de F1, zou er niet van opkijken. Hij suggereert zelfs matchfixing.

Al het hele seizoen steekt Mercedes er met kop en schouders bovenuit. Haast wekelijks de pole, waarna Hamilton en Bottas geregeld voor een één-tweetje zorgen op het podium. Van enige spanning in de WK-race is geen sprake. Het dieptepunt volgde in Frankrijk, waar de GP twee weken geleden een oersaaie bedoening werd die de sport op veel kritiek kwam te staan. In die mate dat de Formule 1 in zijn huidige vorm zelfs halfdood werd verklaard. Tot daar vorige zondag de GP van Oostenrijk kwam. En de rollen plots omgedraaid waren. Mercedes dat nergens was en Red Bull Racing, dat tot dusver nooit om de winst mee kon strijden, won dankzij de fenomenale inhaalrace van Verstappen. Ondanks dat de Nederlander na een slechte start was teruggevallen tot plaats acht. Bleekemolen wil niets afdoen van Max’ prestaties, maar zou er niet van schrikken mocht er meer spelen, namelijk matchfixing.

Als het dus gelijkwaardige auto’s waren in Oostenrijk, en daar ga ik dan vanuit, zie je net hoe goed Max is

Michael Bleekemolen

Want Bleekemolen vindt het net iets te veel toeval dat Mercedes na een aantal oersaaie races plots helemaal niet meedeed op de Red Bull Ring. De Nederlander maakt de vergelijking met een paar jaar geleden, toen de ‘Zilverpijlen’ ook oppermachtig waren en de Formule 1 overladen werd met kritiek. “Twee of drie jaar geleden in Boedapest, toen hadden we ook zo’n periode dat de Mercedessen constant voorop reden. Toen was er ook een deadline van: als de sport nu niet verandert... En dat was nu (na Frankrijk, nvdr) ook een beetje”, zo begint Bleekemolen zijn relaas in gesprek met het tv-platform DAZN.

Bleekemolen: “Daar in Boedapest, als je die start herbekijkt, zie je zowel Rosberg als Hamilton zich niet verdedigen bij de eerste bocht. Die laten gewoon een paar mensen voorbij gaan. En ik heb toen wel eens gedacht dat er van hogere hand is gezegd: ‘nu een keer ophouden met die onzin, ga nu maar eens wat rustiger doen’. Misschien suggereer ik nu dingen die er helemaal niet zijn, maar het ruikt naar iets... matchfixing.”

Michael Bleekemolen.
DAZN Michael Bleekemolen.

Volgens Bleekemolen gebeurde er afgelopen zondag in Oostenrijk net hetzelfde. “Ik heb het woord matchfixing al vaker gebruikt de afgelopen week, want ik vind het vreemd. Het kan natuurlijk ook makkelijk, want ze zetten een knopje om en dan rijdt de auto nog steeds keihard, maar heeft hij gewoon even 20 of 30 PK minder. Ze (Mercedes, nvdr) moesten er ineens zo hun best voor doen. En Ferrari reed ineens weer op kop. Tja, ik weet het niet hoor... Er is natuurlijk een sfeer gaande wereldwijd, dat die Formule 1 niets meer is. En daar begon het de laatste tijd natuurlijk aardig op te lijken, het was ook niet om aan te zien. De week ervoor was het een dramatische Grand Prix, echt verschrikkelijk. Dat moeten we niet hebben, want dat gaat ten koste van de interesse in de Formule 1.”

Verstappen ging in de slotfase in Spielberg op controversiële wijze Leclerc voorbij.
Photo News Verstappen ging in de slotfase in Spielberg op controversiële wijze Leclerc voorbij.

De Amsterdammer wil met zijn uitspraken niets afdoen aan het stuntnummer van Verstappen. Zelfs mocht er sprake zijn van matchfixing. “Verstappen is gewoon heel erg goed. Als het dus gelijkwaardige auto’s waren dit weekend, en daar ga ik dan vanuit, dan zie je hoe goed Max is, daarom heeft hij ook gewonnen”, zo besluit hij.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van Opstal

  Bleekemolen een mislukte coureur noemen is er ver over, Ingrid. In 1979 was hij tweede in het Europese F3 kampioenschap. Winnaar was Alain Prost...

 • Marko Decandt

  Feit is wel dat RBR zelf geen idee had waarom ze zo goed waren in de race. Kan nu wel het een en ander verklaren moest blijken dat de anderen gewoon niet alles gaven. Zelf de snelste ronde werd door Max gereden op versleten hards tegenover de verse softs van Vettel op het einde. Daar klopt ook iets niet.

 • ingrid grieten

  Zij die deze onzin van een mislukt coureur geloven kunnen zich beter met darten bezighouden.

 • Jan Van Rompaey

  Verstappen is de verdiende winnaar.

 • JOANNES HOSTE

  Verstappen heeft geen fout gemaakt, moest dus geen straf krijgen. En matchfixing? Die weet niet hoeveel geld er aan punten verboden is blijkbaar. De reden dat Max kon winnen ligt aan de ouderdom van de motoren en aan de piste. Wie denkt dat Leclerc zijn overwinning kado doet aan Max, is goed achterlijk. En de commentaar van een mislukte F3 piloot wiens zonen er ook niet geraken, kan je beter negeren.