Even gedaan met riante salaris? Standard overweegt spelers tijdelijk te laten stempelen

Zijn de spelers van Standard binnenkort technisch werkloos?
Photo News Zijn de spelers van Standard binnenkort technisch werkloos?
Standard overweegt haar spelers tijdens deze coronacrisis te laten terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Ook Zulte Waregem speelde met dat idee, maar aanvoerder Davy De fauw vertelt aan onze redactie dat de spelers van Essevee voorlopig niet technisch werkloos worden. Er werd eerder al gepraat met spelersvakbond Sporta. 

"Dat zou betekenen dat de spelers zouden terugvallen op een brutoloon van 2.352,21 euro per maand", zegt Stijn Boeykens van Sporta. Gedaan dus met het riante salaris, voor even toch. "Maar clubs zouden op die manier ook de controle over hun spelers verliezen. Ze zijn vanaf dat moment niet meer wettelijk verplicht de individuele programma's om hun conditie op peil te houden te volgen. Daarom denk ik niet dat veel ploegen hun voorbeeld zullen volgen." 

Club Brugge en Anderlecht lieten alvast weten geen tijdelijke werkloosheid voor hun spelers aan te vragen. Boeykens: “Zij leggen hun spelers individuele programma’s op en volgen die ook op, bijvoorbeeld via Strava. De clubs beslissen individueel, zoals alle andere werkgevers dat doen. De Pro League (belangenvereniging van profclubs, red) blijft op dat vlak toch wat op de vlakte. Zij stellen dat de clubs het mogen aanvragen, de uitgevaardigde maatregelen zijn voor iedereen geldig. Dinsdag volgt er wel nog een conference call tussen Sporta, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League en minister van Werk Nathalie Muylle.”

Ongerust

Heel wat sporters en clubs zijn echter ongerust, zo blijkt uit de talloze vragen die Sporta de voorbije dagen en weken ontving. “Op termijn kan dit natuurlijk gevolgen hebben, al hangt het natuurlijk ook af hoelang de crisis zal duren. Bij een grootverdiener in het voetbal is de kloof enorm. Op korte termijn zal dat allemaal wel overbrugbaar zijn, op lange termijn valt het af te wachten, net als in andere sectoren. In de lagere afdelingen is er nog een bijkomende problematiek. In eerste amateur worden veel spelers deeltijds betaald en hebben zij nog een voltijdse job naast het voetbal. In principe komen zij in aanmerking voor technische werkloosheid, maar het is toch koffiedik kijken in hoeverre zij er recht op hebben. Soms krijgen ze immers enkel premies uitbetaald en daar wordt geen RSZ op afgehouden. We zullen het geval per geval moeten bekijken.”

BELGA86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Marien

  Die grote salarissen volledig afschaffen , mogen goed betaald worden maar met en plafond . Dat iedereen terug met beiden voeten op de grond komt. Dit is echt degoutant en maatschappelijk niet te verdedigen

 • Ingrid Charlier

  Als ze niet kunnen trainen kunnen ze altijd nog in de landbouw gaan helpen. Zoals bvb de aspergekweek waar de buitenlandse werkkrachten nu niet kunnen komen helpen oogsten. Maar ja daar kunnen hun gemanicuurde handen niet tegen en ze moesten maar eens blaren krijgen. Dat die stempelen nog maar durven overwegen.

 • Elle Devee

  Er zijn zoveel technisch werklozen die moeten stempelen en die hebben lang niet zo'n riant spaarpotje.

 • Jean Battheu

  Dat is dan volgens de rsz dat ze betalen!!

 • Kelly Verlinden

  Die hebben toch wel genoeg op hun rekening staan. Betalen al geen belasting en gaan nu ook nog eens stempelen. Dringend tijd voor andere regels in het voetbal