Engoulvent: "Iedereen is blij dat de Vierdaagse erop zit"

AFP
Op de Boulevard Sainte Barbe verschalkte Jimmy Engoulvent zijn medevluchter Romain Zingle door in de laatste 500 meter opnieuw te versnellen. Hij boekte daarmee zijn eerste profzege van het seizoen.

"Ik draag deze zege op aan de vorig jaar overleden Arnaud Coyot", stelde een geëmotioneerde Jimmy Engoulvent. "Het was een zeer lastige Vierdaagse van Duinkerke die verreden werd in bijzonder helse weersomstandigheden met felle wind en regen. Ik ben blij dat ik toch een ritzege heb kunnen behalen."

"Al vrij vlug geraakten we met vijf renners voorop. Eens in de straten van Duinkerke kwam het peloton alsmaar dichter en mijn benen voelden nog heel goed aan. Daarom ook zette ik een aanval op. Romain Zingle sprong onmiddellijk naar mijn wiel. Hij moest wel even recupereren en deed dan eveneens zijn deel van het werk. In de laatste rechte lijn liet ik hem in de steek en kon het zo halen. Deze Vierdaagse van Duinkerke zal nog lang blijven nazinderen. Ik denk dat iedereen blij is dat deze rittenkoers erop zit. Zo lastig was het."

Net als vorig jaar mocht Arnaud Démare het podium op om de laatste roze leiderstrui in ontvangst te nemen van de Vierdaagse van Duinkerke. Hij legde de basis van zijn eindzege tijdens de eerste twee ritten die hij telkens als winnaar afsloot. Démare wint daarmee, zeker door de weersomstandigheden, een van de meest heroïsche edities van de afgelopen 20 jaar.

"Het was vandaag weer een lastige rit", verduidelijkte de Fransman. "De ploeg moest opnieuw attent rijden. Bij de start van deze rit regende het opnieuw en stond de wind fel in het nadeel. Gelukkig was er een aanval met vijf renners zodat mijn naaste concurrenten geen bonificatieseconden konden nemen onderweg. Ik reed dan ook nog eens lek in de laatste 50 kilometer. Dan sloeg de paniek toch even toe maar met de hulp van mijn hele ploeg werd ik snel weer vooraan in het peloton gebracht. Deze editie zal bij velen nog nazinderen. Zeker door de weersomstandigheden waarin die verreden werd. Elke dag was het oorlog. Deze rittenkoers heeft enorm veel energie gekost. Ik start weldra in de Ronde van Picardië en hoop daar de lijn verder door te kunnen trekken."

Mogelijk komt de editie van 2015 zelfs naar ons land. "Er is interesse vanuit Moorslede om de Vierdaagse van Duinkerke naar deze West-Vlaamse gemeente te halen", stelde parcoursbouwer en vicepresident van de Franse rittenkoers Joël Huysman. "Maar er is zeker nog geen akkoord. Wij hebben het voorstel van Moorslede in de pipeline gezet naast de aanbiedingen en vragen van andere steden en gemeenten. Onze 60e editie zit er pas op maar wij hebben al enkele interessante gesprekken gevoerd, onder andere met Moorslede."

"Ons deelnemersveld was dit jaar niet zo sterk maar dat kwam mede omdat de Giro vanuit Noord-Ierland vertrok. Diverse ploegen verkeerden zo in de logistieke onmogelijkheid om ook naar onze koers met voldoende materiaal, bussen en vrachtwagens af te zakken. Volgend jaar hopen wij alvast opnieuw een sterk deelnemersveld te kunnen voorschotelen maar ik mag wel stellen dat we deze editie echt een waar schouwspel gezien hebben. Er werd hier omzeggens gereden alsof het elke dag een klassieker betrof. Daar kan je als organisator enkel maar zeer tevreden en fier over zijn."