De Vlaeminck: “Evenepoel heeft álles mee om een grote te worden. Maar Merckx was nóg polyvalenter”

Wielerlegendes Merckx en De Vlaeminck genieten mee

Roger De Vlaeminck geniet van Remco Evenepoel
Florian Van Eenoo Photo News Roger De Vlaeminck geniet van Remco Evenepoel
Remco Evenepoel raakt en beroert. U, mij, iedereen. Ook het hart van twee van de allergrootsten ooit gaat er sneller bij slaan. Roger De Vlaeminck en Eddy Merckx: "Het is echt genieten van die jongen."

Roger De Vlaeminck

“Ook niet té veel verlangen”

Wat goed is, komt razendsnel. Dat blíjft het credo van Roger De Vlaeminck. “Zelf won ik in 1969 met de Omloop Het Volk mijn allereerste profkoers. Ook Remco brak vorig jaar meteen door. En bevestigt nu. Hij speelde het sterk én slim donderdag, in de Algarve. Wachten tot het juiste moment om toe te slaan: daar moet je niet alleen de benen, maar ook het hoofd voor hebben. De tegenstand was natuurlijk nog niet 100%, de doelen van Thomas, Nibali en co liggen later op het seizoen. Het is dus hét moment voor Evenepoel om wedstrijden te winnen. Maar dat doet hij dan ook.” Ook De Vlaeminck ziet de kers zondag op de taart belanden. “Met de geweldige tijdrit die hij op zijn jonge leeftijd al in de benen heeft, mag dat geen probleem zijn. Ook Tirreno-Adriatico ligt in die zin binnen zijn bereik. Al zijn de beklimmingen daar al wel iets steiler.”

Toch waarschuwt De Vlaeminck. “Voor de media en de buitenwereld lijkt het op den duur vanzelfsprekend wat hij allemaal presteert. Terwijl het dat uiteraard níet is. Tuurlijk zal hij nog heel veel winnen. Maar je mag ook niet té veel gaan verlangen van dat ‘manneke’. Hij is tenslotte nog maar 20. Het kan ook eens tegenslaan. Laat hem dus maar gewoon meerijden in de Giro en proberen een etappe te winnen. Die tijdrit, bijvoorbeeld. Dat zou al mooi zijn. We kunnen hem op dit moment nog niet zo goed inschatten. Maar de overtuiging leeft wel dat hij met de jaren alleen nog maar beter zal worden.” Misschien wel beter dan Eddy Merckx, zoals ‘De Kannibaal’ zelf zich op het Gala van de Kristallen Fiets liet ontvallen. “Dat hoor ik Eddy dus niet graag zeggen. Daarmee doet hij zichzelf tekort. Evenepoel heeft álles mee om een grote te worden. Maar Merckx was nóg polyvalenter. De grootste ooit. En dat blijft tot nader order zo.” 

BELGA

Eddy Merckx

"Giro wordt dé grote test"

Verbaasd? Neen, dat was Eddy Merckx niet meer met de etappezege van Remco Evenepoel op Alto da Fóia. "In Argentinië bewees hij toch al een aardig stukje bergop te kunnen fietsen. Als je dan de sterkste bent van het lot, maak je op zo'n aankomstklim automatisch het verschil. Zeker met een prima ploeg in steun. Gezien hoe João Almeida, eerstejaarsprof die de overstap maakte vanuit het team van Axel (zijn zoon, red.), hem op sleeptouw nam en met zijn strakke tempo ervoor zorgde dat niemand nog kon wegrijden? Die tactiek zal hem ook zaterdag op Alto do Malhão van pas komen. Zonder tegenslag of ontsnapping die minuten pakt, kan hij zondag in zíjn specialiteit - het tijdrijden - ook de eindzege in de Ronde van de Algarve veiligstellen."

En wordt het vervolgens benieuwd uitkijken naar Tirreno-Adriatico, Evenepoels derde rittenkoers van het seizoen. WorldTour-niveau, deze keer. "Ik geef José De Cauwer gelijk: niets is onmogelijk. Remco is rijkelijk bedeeld door Moeder Natuur. Wat een talent, wat een inhoud! En hij wordt goed begeleid. Het is echt genieten van die jongen. Waar zijn grenzen precies liggen, weet niemand. Dat maakt het zo boeiend. Hij is pas 20 en heeft zeker nog groeimarge. Ook in Luik-Bastenaken-Luik start hij straks als één van de favorieten. Maar dé grote test wordt de Ronde van Italië." Merckx sluit niet uit dat Evenepoel ook in zijn eerste grote ronde al meteen tot scoren komt. "Hij is tot alles in staat. Benieuwd wel hoe hij het echte hooggebergte (boven de 2000 meter, red.) verteert. Hoort hij ook daar bij de allerbesten, dan wachten ons in de toekomst mooie en beklijvende gevechten tussen hem en Bernal, Pogacar, Higuita en co."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivo Torfs

  De champ heeft gesproken......

 • Jacques Hillaert

  Het zal Remco niet deren om zichzelf te zijn en in het hedendaagse wielrennen een kampioen te zijn en tegelijkertijd een mens met uitstraling en klasse , geen vergelijk mogelijk, zeker nu nog niet

 • Sven Borghys

  Merckx is meermaals gepakt met doping Laten we dat vooral niet vergeten!

 • Pieter De Ruyter

  Merckx koerste dan ook in een tijd met slechts 110 deelnemers aan de tour en altijd 8 Vlamingen in de top 10 van de Ronde van Vlaanderen.Er waren tours met 50 Belgen aan de start,nu soms 8 of 9 en soms geen enkele in de top 30 van het klassement,en nog amper 2 Vlamingen in de top 20 van de Ronde Van Vlaanderen.Merckx en De Vlaeminck hoefden niet te koersen tegen Oostblokkers ( de muur),Zuid-Amerikanen,Afrikanen en Australiërs.Het niveau is nu een pak hoger dan toen.

 • Lea Vanginst

  Merckx was polyvalenter daar heeft De Vlaeminck gelijk in.