Bart Verhaeghe stopt als ondervoorzitter voetbalbond: “Mijn job zit erop”

Bart Verhaeghe stapt weg van de voetbalbond
Photo News Bart Verhaeghe stapt weg van de voetbalbond
Bart Verhaeghe (54) stopt als ondervoorzitter van de voetbalbond en staat zijn zitje in de Raad van Bestuur af.

Vandaag stond de algemene vergadering van de Pro League op het programma. Naast een nieuwe stemming over het competitieformat (over de puntenhalvering in play-off 1 en over play-off 2 in z’n geheel) werden ook de Pro League-zitjes in de Raad van Bestuur van de voetbalbond herverdeeld. Opvallend: Bart Verhaeghe beslist om daar niet langer deel van uit te maken. Hij stopt als ondervoorzitter van de voetbalbond en stelt zich niet langer kandidaat voor een zitje in de Raad van Bestuur. 

Bart Verhaeghe, hier bij Thierry Henry en Roberto Martínez op het WK in Rusland, stond dicht bij de nationale ploeg. Maar de voorbije maanden nam hij al meer afstand.
BELGA Bart Verhaeghe, hier bij Thierry Henry en Roberto Martínez op het WK in Rusland, stond dicht bij de nationale ploeg. Maar de voorbije maanden nam hij al meer afstand.

De beslissing van Verhaeghe komt als een verrassing. De voorzitter van Club Brugge werd gezien als één van de sterke mannen van de KBVB. Sinds 2013 was hij actief binnen de bond, toen als lid van het Uitvoerend Comité.  Toen in 2015 bleek dat de bond in het vorige boekjaar 5 miljoen euro verlies had geleden - nochtans in een lucratief WK-jaar -, probeerde Verhaeghe mee een cultuur van ‘good governance’ te installeren. Na het ontslag van CEO Steven Martens werd Verhaeghe in 2016 ondervoorzitter. Vanuit die positie zorgde hij er mee voor dat de bondsuitgaven weer op een respectabel niveau kwamen. Dat lukte ook. Het afgelopen boekjaar boekte de KBVB 8 miljoen euro winst. 

Maar er was ook kritiek op zijn beleid. Tegenstanders vermoedden dat Verhaeghe mee de stuwende kracht was achter de aanstelling en het aanblijven van de te oude Gérard Linard als bondsvoorzitter, om zo achter de schermen de touwtjes in handen te houden. Dat ontkende de ondernemer wel altijd: “Ik heb het vanop een afstand zien gebeuren. Ik heb gezegd: ‘Doe maar, hé.’”

Ex-KBVB-ondervoorzitter Verhaeghe, naast voorzitter Gérard Linard (centraal) en Mehdi Bayat (rechts).
BELGA Ex-KBVB-ondervoorzitter Verhaeghe, naast voorzitter Gérard Linard (centraal) en Mehdi Bayat (rechts).

Verhaeghes laatste opdoffer kwam er twee weken geleden tijdens een vergadering van de Pro League. Daar verdedigde hij aan de zijde van bonds-CEO Peter Bossaert het nieuwe masterplan voor de Belgische arbitrage. Bij een pak andere clubs heerste er onvrede over de manier waarop dat gecommuniceerd werd. Hoewel er verschillende andere aanwezige clubbestuurders wel degelijk op voorhand op de hoogte waren van die plannen, kreeg Verhaeghe geen steun. Mogelijk heeft dat meegespeeld bij zijn beslissing. 

“Mijn job zit erop. Het strategisch werk is gedaan, de KBVB is klaar voor de toekoms”, verklaarde Verhaeghe tijdens een korte speech aan zijn collega-bestuurders van de Pro League. “Er staat nu een professionele structuur met een managementteam onder leiding van Peter Bossaert. Ik heb mij bij steeds ingezet in het belang van ons Belgisch voetbal. Positief en ter goeder trouw. Maar ik stel mijn mandaat, dat trouwens afloopt, ter beschikking.”

Verhaeghe was kritisch voor het financiële beleid onder CEO Steven Martens, toen François De Keersmaecker (links) nog voorzitter van de voetbalbond was.
BELGA Verhaeghe was kritisch voor het financiële beleid onder CEO Steven Martens, toen François De Keersmaecker (links) nog voorzitter van de voetbalbond was.

Verhaeghe had even voordien nog een lijstje voorgelezen met de vooruitgang die de bond had geboekt terwijl hij er actief was. “De sportieve omkadering is vooruitgegaan. Het oefencentrum in Tubize is afgewerkt. Het nieuwe bondsreglement wordt binnenkort van kracht. Het bondsparket is nu onafhankelijk en professioneel, net als de arbitrage. De inkomsten van de commerciële contracten zijn nu marktconform.” 

“Er is ongetwijfeld nog werk. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de volgende bestuurders en het management van de KBVB dat op een positieve, open en integere manier verder zullen zetten.”

“Verhaeghe is een grote meneer in het Belgische voetbal” 

Het afscheid van Bart Verhaeghe als bestuurslid en ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kwam bij vele van zijn collega-voetbalbestuurders als een verrassing. De Pro League bedankt de voorzitter van Club Brugge voor zijn inzet ten voordele van het Belgisch voetbal. Mehdi Bayat, met wie Verhaeghe de voorbije jaren nauw samenwerkte, stak de loftrompet over hem. “Bart Verhaeghe heeft de voorbije jaren fantastisch werk geleverd. We mogen ons als Pro League echt gelukkig prijzen met de kwaliteit van onze vertegenwoordigers binnen de KBVB de afgelopen jaren”, opende Pro League-voorzitter Peter Croonen zijn persbabbel vrijdagavond. “We wensen hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet binnen de Raad van Bestuur van de KBVB voor de ontwikkeling van het Belgisch voetbal in zijn geheel”, voegde hij daar in een communiqué aan toe.

De persoon die Verhaeghe wellicht zal opvolgen als ondervoorzitter, met name Mehdi Bayat, stak zijn waardering voor Verhaeghe niet onder stoel of banken. De twee waren de voorbije jaren een sterke tandem, zowel binnen de KBVB als binnen de Pro League. “Hij is een grote meneer in het Belgische voetbal. Hij heeft de structuur bij Club Brugge volledig omgegooid en zijn club is nu de grootste in België. En bij de voetbalbond heeft hij heel veel uitstekend werk verricht. Ik denk dat hij vandaag de keuze gemaakt heeft om zich nog meer te focussen op het werk bij zijn club. Dat is zijn volste recht”, reageerde Bayat.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mie Van Gestel

  @Gaston,hij zette vakbekwame mensen aan de VAR.Anderlecht heeft het ondervonden.Geen rode kaarten voor ellebogen,offside goals goedkeuren,tegenstanders teen buitenspel en nog veel meer.

 • emil ledure

  Ze gaan Mr Coucke er in steken onder een valse naam. Hij is daar goed in Kompany !!! Jean-Piere Vanoverschelde????

 • lucien Noreilde

  Pl-offs en Var nuchter bekeken na dit seizoen , toeval van eigenaardigheden spelen ? en die halvering van de punten niet mogelijk is dit rechtvaardig te noemen ? wordt er aan touwtjes getrokken ? en uitspraken achter af , niet zien ter plaatse bij thuis komst wel , moet er niet dieper op ingegaan worden , of wijziging regelgeving achteraf enz.....

 • Gaston FOUBERT

  Inderdaad rik, die zette vakbekwame mensen aan de VAR alhoewel velen daar anders over denken.

 • Gaston FOUBERT

  Inderdaad rik, hij zette vakbekwame mensen bij de VAR.