Bart Veldkamp zet vaart achter internationale schaatsploeg

ANP
Binnen zes weken moet er een Belgische-Nederlandse schaatsploeg zijn. Bart Veldkamp heeft zich de deadline van 1 mei gesteld, voor de samenstelling en sponsoring van een internationale ploeg. De coach van Bart Swings denkt dat daarvoor een bedrag van 1 miljoen euro nodig is.

De ploeg zal bestaan uit de Belgen Bart en Maarten Swings en Ferre Spruyt. De voornaamste Nederlandse kandidaat is Jan Blokhuijsen. "Ik wil zo snel mogelijk iets structureel hebben: zes schaatsers, een trainingsstaf en een begeleider. De sponsor krijgt er veel voor terug. Blokhuijsen en Swings zijn volgend jaar twee potentiële medaillewinnaars. Komende week heb ik vijf, zes gesprekken met kandidaten."

Met de ploeg wil Veldkamp het Belgische schaatsen op de kaart zetten. "De ploeg moet een plan voor vijf jaar dragen, waarin de ontwikkeling van de sport in België wordt meegenomen. Het gaat me niet alleen om de loopbaan van Swings." De voormalige schaatsbelg kijkt naar inlineskaten en shorttrack, sporten die in België makkelijker te beoefenen zijn dan het schaatsen op de 400-meterbaan. "Die multidisciplinaire manier van sporten zou ons ten dienste kunnen zijn. Daar liggen de mogelijkheden voor België."

Veldkamp denkt niet dat België volgend jaar tijdens de Olympische Winterspelen met een aflossingsploeg verschijnt. "Die kans is tien procent. Maar in 2018 moeten we er wel staan. Wil je een gezonde concurrentie creëren, dan heb je vijf schaatsers nodig. Drie is te weinig. We proberen er nog een inliner bij te krijgen."

Swings zelf rijdt inmiddels over twee weken in Berlijn zijn eerste skeelerwedstrijd van het seizoen. Hij heeft zich voorgenomen zijn activiteiten op de skeelers in dienst te stellen van zijn schaatsprestaties. Dat betekent dat hij de wereldkampioenschappen aan het einde van de zomer in Oostende laat schieten. Zeker start Swings wel bij de Wereldspelen, het toernooi voor niet-olympische sporten. Die worden gehouden in het Colombiaanse Cali, waaraan hij goede herinneringen heeft. In 2007 veroverde hij daar op 16-jarige leeftijd zijn eerste internationale prijzen als inlineskater.