WK-titeldroom over voor Thierry Neuville na desastreuze landing in rally van Australië: “Band ging van de velg”

PN
De rally van Australië kende deze nacht een dramatische wending voor de Belgische rallyfans. Thierry Neuville was goed gestart aan de namiddaglus in Australië, maar een slechte landing bij een jump in de laatste lange proef zorgde voor een linker achterband die aan flarden ging en dus heel wat tijdverlies. 

Uiteraard is de weg nog lang, maar normaal gezien lijkt de wereldtitel voor Thierry Neuville verloren. De Hyundai-rijder telt nu meer dan een halve minuut achterstand op WK-leider Sébastien Ogier en er is ook de behoorlijke mentale tik voor het Belgische duo Neuville-Gilsoul.

In de vierde KP hielden de toppers elkaar in evenwicht, maar in de vijfde KP reed Neuville een eerste maal naar een scratch en won zo twee plaatsen. Bovendien had hij een goede bandenkeuze gemaakt en voor de lange, zesde proef was Neuville plots virtueel WK-leider.

“Een slechte landing bij een jump en de velg ging van de band…”, meer kon Neuville aan de finish van de zesde proef niet meer uitbrengen. De seconden tikten genadeloos weg en plots keek hij tegen een stevige achterstand op Ogier aan. Meer kon en wilde de drievoudige vicewereldkampioen duidelijk niet kwijt.

AFP

Ogier kreeg het nieuws aan de aankomst van de proef al mee en fleurde meteen op… De Fransman ging (na teamorders) ook voorbij aan zijn teamgenoten Elfyn Evans en Teemu Suninen en is nu zevende, met 31,1 seconde bonus op Neuville, die tiende is. Ogier heeft bovendien op de tweede dag (zaterdag) een betere startpositie dan Thierry Neuville, die het erg moeilijk zal krijgen om de wereldtitel mee naar België te nemen. Alleen een erg tegenvallende prestatie van Ogier of pech van de Fransman lijken nu nog soelaas te kunnen brengen.

Vooraan leidt de verrassende Noor Mads Ostberg de wedstrijd, voor Jari-Matti Latvala (+ 6,2 - Toyota) en Craig Breen (+ 7,5 - Citroën). Hayden Paddon volgt op 9,7 seconden als vierde, terwijl Ott Tänak vijfde is, evenwel na enkele foutjes die tijd kostten en zijn Toyota danig vertimmerden. De Est telt al twintig seconden achterstand.

Deze ochtend stonden nog twee showproeven op het menu, maar die veranderden niets meer aan de stand van zaken. Ogier liep nog 2 seconden meer uit. 

Photo News

Teammanager Wilson met Ogier op koers voor titel: “Profiteerden van fout van Neuville”

Malcolm Wilson, teammanager bij M-Sport, kan een tevreden man zijn. Na afloop van de eerste wedstrijddag in de rally van Australië lijkt hij met zijn kopman Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) op weg naar een zesde wereldtitel, een tweede opeenvolgende in een Ford. Op het moment dat uitdager Thierry Neuville in de nacht van donderdag op vrijdag lek reed, speelde hij het strategisch.

“Het is vreemd om te zeggen dat we kunnen terugblikken op een goede dag in de wetenschap dat we zevende, achtste en negende zijn”, reageerde Malcolm Wilson. “Maar we zitten in een goede positie als het aankomt op de wereldtitel bij de rijders en corijders. Dat is het hoofddoel dit weekend. Sébastien en Julien Ingrassia hadden een moeilijke dag door als eerste de weg op te moeten. Maar ze lieten hun frustratie daarover nooit de bovenhand nemen en dat is belangrijk. Ze hebben aangevallen, bleven foutloos en profiteerden van de fout van Thierry Neuville.”

Er rust vaak een taboe op teamorders in de autosport. In de Formule 1 zijn teamorders zelfs verboden. In het WK Rally is dat niet het geval. Malcolm Wilson spreekt er openlijk over. “Vanaf het moment dat Thierry lek reed, heb ik het tactisch aangepakt en Elfyn Evans en Teemu Suninen gevraagd om zich te laten uitzakken zodat ze achter Ogier terechtkwamen. Het toont aan hoezeer dit een teamsport is op het einde van het seizoen. Beide jonge rijders hebben het uitstekend gedaan vandaag. Het is mooi om hun steun te krijgen. We zijn allemaal competitief en het is nooit makkelijk om een positie prijs te geven. Maar iedereen heeft samengewerkt om Sébastien en Julien in een zo goed mogelijke positie te brengen voor het vervolg van dit weekend. Een tweede titel bij de rijders is het doel maar het gevecht is helemaal niet voorbij. De volgende twee dagen kunnen er nog heel veel dingen gebeuren.”

AFP12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick De Maesschalk

  Rik,brokkenpiloot, Denk niet dat jij het WK rally volgt.Een brokkenpiloot rijd niet voor een Wereldtitel!!!!

 • Mike Deceuninck

  Positief blijven. Prijzen aan de meet. Kan nog veel gebeuren in die 2 dagen.

 • Eric Severijns

  Een rally wordt pas beslist op de eindmeet, natuurlijk wordt het uiterst moeilijk zeker als je ziet welke tactische spelletjes Ford al het hele seizoen speelt. Hier zou hetzelfde moeten gelden als in formule 1, indien het spel niet correct gespeeld wordt, declassering. Pech voor Thierry is ook dat Sordo te weinig is om mee druk te zetten op Ogier.

 • Gilbert Haesendonck

  Over and out voor Neuville

 • Mario Vercaigne

  Rik Cappelle , doe het ne keer voor hè hoe het moet !! Blijf eens positief !! Is nog jong kan nog jaren mee !! Mogen al blij zijn dat er een Belg op dit niveau mee mag doen !! Kijk naar wk voetbal proberen daar al 100 j en het lukt niet !!