Wereldtitel ver weg voor Neuville na opgave in Catalonië, Meeke wint

getty
De Brit Kris Meeke (Citroën DS3 WRC) heeft de WK-rally van Catalonië gewonnen, dat is de elfde van in totaal dertien rally's die meetellen voor het WK rally. Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) eindigde als tweede en vergroot in de WK-tussenstand zijn voorsprong op eerste achtervolger Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC). De Belg moest opgegeven nadat hij bij het afsnijden van een bocht de stuurinrichting van zijn wagen beschadigde.

Er stond de voorbije dagen geen maat op een herboren Kris Meeke. Gisterochtend kwam de Brit aan de leiding en hij behield die plaats tot op het einde van de wedstrijd. Het is zijn tweede zege dit seizoen, de vijfde in zijn carrière. Eerder dit seizoen won Meeke de rally van Mexico. In de allerlaatste klassementsrit ging de Brit toen in de fout, kwam op een parkeerterrein terecht en hield net genoeg voorsprong over om de rally te winnen. De rally's nadien volgde de ene crash de andere op waardoor Meeke telkens moest opgeven. Citroën zette hem zelfs enkele wedstrijden op non-actief maar nu is de Brit helemaal terug.

Voor Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) kende de rally van Catalonië een rampzalig wedstrijdverloop. Vrijdagochtend maakte hij de verkeerde bandenkeuze en gisteren werd de Belg geplaagd met hydraulische problemen. Toen hij zich naar de start van de negende rit repte spinde zijn wagen waardoor hij te laat aan de start kwam en 30 seconden straftijd kreeg. Zondag ging Neuville goed van start maar in de derde klassementsrit van de dag beschadigde hij zijn voortrein toen hij een bocht afsneed en daarbij iets raakte. Opgave voor Thierry Neuville die net als in Duitsland geen punten scoort en daardoor zijn kansen op een eerste wereldtitel ziet slinken. In de WK tussenstand moet Neuville Tanäk laten voorgaan.

De grootste concurrent van Neuville voor de wereldtitel, viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, eindigde als tweede en scoorde drie punten in de powerstage waardoor de Fransman 38 punten uitloopt op Neuville. Ogier kan eind deze maand in Wales voor de vijfde keer op rij wereldkampioen worden.

De opgaves van Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupé WRC), Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) en Thierry Neuville, in gelijkaardige omstandigheden, betekenen meteen ook zo goed als het einde van de WK kansen van de Koreaanse constructeur bij de merken. Dankzij de tweede en derde plaats van Ogier en Tanäk heeft M-Sport nog maar vier punten nodig om de wereldtitel bij de constructeurs te veroveren.

De voorlaatste rally van het WK 2017 is de rally van Wales eind deze maand.

afp

Uitslag

1. Kris Meeke-Paul Nagle (GBr/Ier/Citroën C3) 3u01:21.1

2. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra/Ford Fiesta) op 28.0

3. Ott Tänak-Martin Järveoja (Est/Ford Fiesta) 33.0

4. Juho Hänninen-Kaj Lindstrom (Fin/Toyota Yaris) 54.1

5. Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Nor/Ford Fiesta) 2:26.2

6. Stéphane-Lefebvre-Gabin Moreau (Fra/Citroën C3) 2:43.0

7. Elfyn Evans-Daniel Barritt (GBr/Ford Fiesta) 4:37.4 

8. Teemu Suninen-Mikko Markkula (Fin/Ford Fiesta R5) 8:22.7 (1er WRC2)

9. Jan Kopecky-Pavel Dresler (Tsj/Skoda Fabia R5) 8:54.5 (2e WRC2)

10. Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjaermoen (Nor/Skoda Fabia R5) 9:04.8

... 

15. Dani Sordo-Marc Marti (Spa/Hyundai i20) 14:19.3

18. Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Nor/Hyundai i20) 15:39.3 

getty

WK-stand

1. Sébastien Ogier (Fra/Ford Fiesta) 198 ptn

2. Ott Tänak (Est/Ford Fiesta) 161 ++ 3. Thierry Neuville (Bel/Hyundai i20) 160

4. Jari-Matti Latvala (Fin/Toyota Yaris) 123

5. Dani Sordo (Spa/Hyundai i20) 94

6. Elfyn Evans (GBr/Ford Fiesta) 93

7. Juho Hänninen (Fin/Toyota Yaris) 71

8. Craig Breen (Ier/Citroën C3) 64

9. Kris Meeke (GBr/Citroën C3) 60

10. Hayden Paddon (NZe/Hyundai i20) 55

afp3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jefke vermeulen

    Gebruiken ze wel eerste klasse materiaal om alle Huyndai's te bouwen. Je zou toch beginnen te twijfelen aan de kwaliteit van het merk.

  • mark desiron

    hji heeft er zelf al 2 overwinningen laten liggen door zijn fout , zal de eeuwige 2de blijven

  • Andries Kurt

    Als de i20 goed draait is hij quasi niet te kloppen... maar hij is zo kwetsbaar. Spijtig voor Thierry, heeft dit jaar wel meermaals bewezen de snelste te kunnen zijn als alles meezit.