Ga naar de mobiele website
^ Top

Twee doden bij tragische crash in rally van de Condroz

BELGA
Bij een vreselijk ongeval tijdens de rally van de Condroz zijn twee doden en ook minstens drie gewonden gevallen. De tragische crash gebeurde net voor 18 uur tijdens de special tussen Nandrin en Villers-le-Temple. De Mitsubishi Lancer Evo10 van de Nederlander Erik Moree raakte in het dorp Villers-le-Temple de reling van een stenen brug. De grote brokstukken kwamen in het publiek terecht, dat in een reglementaire zone stond opgesteld. Voor twee slachtoffers, een 25-jarige vrouw en een man van 50 (een vriend van haar vader), kon geen hulp meer baten. De moeder en de zus van de jonge vrouw, werden gewond, een van hen zelfs ernstig. Dat meldt de brandweer van Hoei.

Eerst was er sprake van een zitbank die in het publiek werd gekatapulteerd, maar volgens de organisatoren ging het dus om de brokstukken van een stenen brug. Vijf mensen werden geraakt, van wie twee het leven lieten. Een derde slachtoffer heeft een schedelbreuk en werd met spoed overgebracht naar het CHU-ziekenhuis in Luik. De twee overige slachtoffers raakten slechts lichtgewond. De auto van Moree zou niet van de weg afgegaan zijn na de crash.

Jongen van 14

Het is het eerste zware ongeval in de Rally van de Condroz sinds 2003. Toen verloor een jonge van veertien het leven. De zevende rit werd meteen geannuleerd en even later werd ook beslist de hele rally stop te zetten.

Boze Loix

Opvallend: net voor de start van deze special hadden de organisatoren van deze slotmanche van het BK beslist om de start uit te stellen omdat er toeschouwers op het parcours waren gesignaleerd en de veiligheid niet verzekerd was. Even later werd de fatale etappe wel op gang geschoten. Eerder hadden zowat alle toppiloten zich beklaagd over het onverantwoorde gedrag van de toeschouwers. Zo stapte Freddy Loix voor een klassementsrit zelfs uit om zich kwaad te maken op fans die op een gevaarlijke  plaats in een bocht stonden.

Familiedrama
De jonge vrouw die omkwam heet Julie Henrotay en is afkomstig van de streek van Hoei. Haar rally-uitstap veranderde in een vreselijke nachtmerrie. Samen met haar moeder en zus en een vriend van haar vader stond ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats, toen de Nederlandse piloot Erik Moree een brugreling ramde. Zij overleefde het ongeval niet, haar moeder en zus werden (zwaar)gewond. Een van hen liep een zwaar schedeltrauma op en is er ook erg aan toe. Het andere dodelijke slachtoffer is een vriend van de vader van Julie Henrotay.

Co-pilote kwartier vast
Het dodelijke ongeval zal zeker het debat over de veiligheid van de toeschouwers tijdens een rally weer doen oplaaien, temeer omdat er vanmorgen al een ander ongeval was gebeurd. Nicolas Declercq verloor de controle over zijn wagen en knalde staalhard tegen een paal, die brak door de impact. Bij dit incident liep het goed af, al zat de co-pilote meer dan een kwartier gekneld in de wagen en moest ze bevrijd worden door de brandweer. In de vooravond liep een nieuw incident wel tragisch af. (kh/belga)

belga
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
belga
BELGA
BELGA
BELGA
De fatale rit werd nog even uitgesteld omdat er te veel publiek langs de weg stond.
AFP De fatale rit werd nog even uitgesteld omdat er te veel publiek langs de weg stond.
BELGA
belga
belga
belga
belga
belga
BELGA
BELGA
BELGA


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug