Thierry Neuville neemt de macht in Rally van Zweden

PHOTO_NEWS
Thierry Neuville (Hyundai i20) heeft vandaag de leiding genomen in de Rally van Zweden, de tweede van dertien WK-manches. Onze 26-jarige landgenoot, vorige maand vijfde in Monte-Carlo, won twee van acht klassementsritten (KP15 en KP18) op de derde dag en wipte zo over de Noor Andreas Mikkelsen (Volkswagen Polo). Die is nu tweede op 1.5. Ook de Franse wereldkampioen en WK-leider Sébastien Ogier (Volkswagen Polo), zaterdag goed voor drie ritzeges, volgt nog op een minieme afstand. Hij heeft 9.6 goed te maken.

Neuville kwam pas in de Laatste special van de dag op kop te staan. Hij won die op spectaculaire wijze, met 3.7 voor op Mikkelsen en 14.6 op Ogier. "Het was zeker één van de beste ritten in mijn carrière", verklaarde Neuville. "Ik voelde me heel goed in de wagen en ben van in het begin in de aanval gegaan. Het was echt een genot. Morgen zal het nog heel lastig worden, maar ik ga mijn voet niet van het gaspedaal halen."

Morgen staan er nog drie klassementsproeven op het programma, samen goed voor 46 kilometer.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

Stand na dag 3

1. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Bel//Hyundai i20) in 2u29:54.5

2. Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Noo/Volkswagen Polo-R) op 1.5

3. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra/Volkswagen Polo-R) 9.6

4. Mads Ostberg-Jonas Andersson (Noo/Zwe/Citroën DS3) 53.4

5. Ott Tanak-Raigo Molder (Est/Ford Fiesta RS) 1:29.2

6. Hayden Paddon-John Kennard (NZe/Hyundai i20) 2:35.7

7. Martin Prokop-Jan Tomanek (Tsj/Ford Fiesta RS) 3:03.1

8. Elfyn Evans-Daniel Barrit (GBr/Ford Fiesta RS) 3:22.1

9. Kris Meeke-Paul Nagl (GBr/Ier/Citroën DS3) 3:22.5

10. Yurii Protasov-Pavlo Cherein (Oek/Ford Fiesta RS) 4:19.6

...

16. Robert Kubica-Maciej Szczepaniak (Pol/Ford Fiesta RS) 8:51.5

17. Jari-Matti Latvala-Mikka Anttila (Fin/Volkswagen Polo-R) 9:01.1Winnaars klassementsproeven: Tidemand 1 (KP1), Ogier 7 (KP2, KP3, KP5, KP10, KP12, KP13, KP14), Latvala 2 (KP4, KP7), Protasov 1 (KP6), Mikkelsen 2 (KP8, KP11), Neuville 3 (KP9, KP15, KP18), Meeke (KP16), Kubica (KP17) .

AP

Thierry Neuville (Hyundai i20) mag morgen als leider starten in de slotdag van de Rally van Zweden. "Het geeft een fantastisch gevoel om hier aan de leiding te staan", vertelde Neuville.

Neuville won zaterdag twee klassementsproeven (KP15 en KP18) en kwam in de laatste special van de dag op kop te staan. "We hebben de hele dag aangevallen en bovenal veel plezier beleefd in alle chronoritten. Ik heb me zelden zo goed gevoeld in de Hyundai, zeker omdat we een weloverwogen bandenkeuze hebben gemaakt. Zo konden we in de laatste KP van de dag nog over twee nieuwe banden beschikken. Daardoor konden we de proef winnen en de leiding in het klassement overnemen. Daarnaast hebben we met een sprong van 44 meter ook een record (het oude record stond met 41 meter op naam van Ogier, red) neergezet op het beroemde Colin's Crest. Nadien voelde ik het vertrouwen nog groeien", aldus Neuville.

Zondag staan er nog drie klassementsproeven op het programma, samen goed voor 46 kilometer. Neuville moet de Noor Andreas Mikkelsen (Volkswagen Polo), tweede op 1.5, zien af te houden. Ook de Franse wereldkampioen en WK-leider Sébastien Ogier (Volkswagen Polo), zaterdag goed voor drie ritzeges, volgt nog op een minieme afstand. Hij heeft 9.6 goed te maken. "Natuurlijk willen we op kop blijven, ook al wordt het niet makkelijk. Dat beseffen we maar al te goed. Ik denk dat we kunnen winnen en we zullen er in elk geval alles aan doen."