Tänak wint rally van Duitsland, Neuville vierde

Ott Tänak.
AFP Ott Tänak.
Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) zijn uiteindelijk als vierde geëindigd in de rally van Duitsland, de tiende van in totaal 14 wedstrijden die meetellen voor het WK. Hyundai Motorsport paste teamorders toe net als Citroën Sport,  waardoor Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) niet als achtste maar als zevende eindigt. De organisatie moet later op de dag het definitieve resultaat nog officieel maken. De Est Ott Tänak won de Rally van Duitsland. 

Coup de théâtre tijdens de laatste tijdcontrole net voor het gesloten wagenpark. Dani Sordo biedt zich drie minuten te laat aan waardoor hij 30 sec straftijd krijgt. Thierry Neuville schuift zo één plaats op, van vijf naar vier. Dani Sordo maakt de omgekeerde beweging en eindigt als vijfde. Maar ook Citroën past teamorders toe. Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) eindigde als zesde maar ook hij biedt zich twee minuten te laat aan waardoor hij 20 seconden straftijd krijgt om uiteindelijk niet zesde maar achtste te worden. Sébastien Ogier schuift zo op naar de zevende plaats.

Voor het WK betekent dit dat Tänak aan de leiding blijft. De Est heeft 205 punten, en houdt Thierry Neuville die 172 punten heeft achter zich. Sébastien Ogier is derde met 165 punten. De zesvoudig wereldkampioen volgt op 40 punten van Tänak, de autoritaire leider die dit seizoen vijf van de tien wedstrijden op zijn naam schreef.

Van Belgische zijde eindigt Renaud Jamoul, corijder van de Fransman Adrien Fourmaux (Ford Fiesta R5), als 23e. Pieter Tsjoen (Skoda Fabia R5) is 24e, Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5) 25e. Guillaume de Mevius (Citroen C3 R5) eindigt uiteindelijk als 35e. Sébastien Bedoret (Skoda Fabia R5) kwam deze ochtend niet meer aan de start nadat hij gisteravond met een everzwijn botste.

De volgende wedstrijd van het WK rally wordt halfweg september in Turkije afgewerkt. 

Ott Tänak.
Photo News Ott Tänak.
Ott Tänak
Photo News Ott Tänak1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Linda Maes

    Teamorders doen de sport geen goed. Men klaagt over de saaiheid bij F1, en de rallysport doet net hetzelfde. Integendeel, er zouden sancties genomen moeten worden als er enig vermoeden is van teamorders. Ook in de wielersport heeft men de echte "koers" vermoord door tactiek en altijd maar dezelfde rondjes rond de kerktoren te rijden. Geef mij maar wedstrijden als Paris-Roubaix.