Sterke Thierry Neuville op kop in Rally van Polen ondanks lekke band

Thierry Neuville
WRC.com Thierry Neuville

De Rally van Polen ligt volledig in het verlengde van het hele WRC seizoen 2017 tot dusver. Ook deze tweede dag van de achtste WK-wedstrijd stond bol van de omwentelingen, verrassingen en vooral een uitslag die verre van vast ligt. Thierry Neuville leidt alvast in zijn Hyundai, ondanks een lekke band, maar met amper 3 seconden bonus op Ott Tanak en 25 seconden op zijn teamgenoot Haydon Paddon wordt de slotdag weer een thriller. 

De wedstrijd ging deze namiddag verder met dezelfde lus als deze ochtend en als afsluiter een show-KP van 2,5 kilometer. Sinds de wedstrijd in Zweden en de crash van Neuville, weten we echter dat ook die proeven voor een verrassing kunnen zorgen. 

De eerste die deze namiddag pech kende, was Jari-Matti Latvala, slachtoffer van de falende mechaniek van zijn Toyota. Latvala ziet zo waarschijnlijk de drie andere titelpretendenten definitief uit het zicht verdwijnen. Vervolgens maakte Ogier in zijn Ford Fiesta - onder druk van Tanak en Neuville? - een zeldzame fout en de Fransman kijkt nu tegen een achterstand van anderhalve minuut aan. Ogier is voorlopig vierde, maar voelt de hete adem van Dani Sordo (Hyundai), vijfde, in zijn nek. Achter hen volgen een verrassend sterke Suninen (Toyota), Lefebvre als beste Citroën-rijder, Ostberg en Evans voor Ford en tot sloot Mikkelsen (Citroën) als tiende. 

Vooraan verdeelden Neuville (3) en Paddon (2) de snelste chrono's, maar dat wil niet zeggen dat onze landgenoot comfortabel leidt. Neuville reed in KP16 immers lek en verloor een halve minuut in het avontuur. Desondanks leidt Neuville dus en dat wil veel zeggen. De Belg is erg sterk bezig en heeft uitzicht op een derde WK-zege van het seizoen en mogelijk een erg goede zaak in het WK. Laten we echter de vier proeven van morgen afwachten alvorens te juichen...

Neuville: "Kunnen morgen niet bij de pakken blijven zitten"

"Het was een zeer intense dag" aldus Thierry Neuville. "Zaterdagochtend verliep alles naar wens. Het duel met Tanak was zeer leuk. Eerst verloren we de leiding maar nadat we in de veertiende rit stevig uithaalden, konden we de eerste stek heroveren. Op het einde van de voormiddag was onze voorsprong identiek aan het verschil na de eerste wedstrijddag, 1,3 seconde. We waren vastbesloten om niet op te geven en te blijven aanvallen. Met succes want zaterdagnamiddag wonnen we meteen de eerste rit".

"In de daaropvolgende rit reden we links achteraan lek en verloren we veel tijd. Maar ook Tanak bleef niet gespaard waardoor we de verloren tijd opnieuw konden goedmaken en de leiding nogmaals heroverden", aldus Neuville, die in de stand drie seconden bonus heeft op de Est. "Onze voorsprong is niet groot waardoor we morgen niet bij de pakken kunnen blijven zitten. De strijd voor de zege is nog helemaal open. Ik ben er zeker van dat Ott jacht zal maken op ons."