Sébastien Ogier leidt in Monte Carlo, Thierry Neuville is op twee seconden tweede: “Dit was me het dagje wel”

AFP
Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) staat halfweg de Rally van Monte Carlo aan de leiding. De Fransman heeft een minieme voorsprong van twee seconden op Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe), die deze namiddag even in de fout ging, maar zich meteen herstelde. De Noor Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe) is opgeschoven naar de derde plaats, maar heeft wel al 1:17.7 goed te maken.

De tweede wedstrijddag kende een bewogen verloop. Het begon met de annulering van de eerste rit wegens onverantwoordelijk gedrag van enkele toeschouwers. Een beslissing die invloed had op het verdere verloop van de voormiddag, want plots klopte de bandenkeuze van het gros van de toprijders niet meer. Die hadden voor de eerste rit vier nagelbanden aangebonden, met in de koffer twee soft banden. Behalve Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe) en Thierry Neuville. Loeb reed meteen zijn eerste snelste tijd met de Hyundai. Neuville deed er zijn voordeel mee en nam de leiding over van de Estlander Ott Tänak (Toyota Yaris).

Meteen opschudding vlak na de start van de eerste namiddagrit. Neuville miste een bocht en koos voor een vluchtweg. “Ik was gewoon te snel. Ik draaide aan het stuur maar met de gekozen banden wou de wagen niet mee en dus reed ik rechtdoor. Ik verloor daar zo’n vijftien seconden. Aan de finish beperk ik het verlies op Ogier tot twee seconden, maar we konden 17 à 18 seconden sneller geweest zijn. Voor de volgende ritten beschikt hij over de betere banden,” zei Neuville.

BELGAONTHESPOT

Dat bleek ook want in de daaropvolgende rit was Ogier 15.8 sneller dan Neuville, die de leiding verloor aan de Fransman. Tänak mag intussen zijn zegekansen opbergen. De Est reed links vooraan lek, moest stoppen om het wiel te vervangen en verloor 2:12.9 op Ogier. Teammaat Kris Meeke (Toyota Yaris) verloor bijna vier minuten, nadat hij moest stoppen om een kapotte velg te vervangen.

In de laatste rit van de dag was Neuville de allersnelste. De Belg verkleinde zo de kloof met Ogier tot twee seconden. Halfweg de Monte-Carlo lijken de andere rijders uitgeteld voor de eindzege.

Esapekka Lappi (Citroen C3) haalde het einde van de tweede wedstrijddag niet. De Fin moest opgeven nadat hij lek reed en daarbij de ophanging beschadigde. De Zweed Pontus Tidemand (Ford Fiesta) gaf eveneens op met een kapotte ophanging. Guillaume de Mevius (Citroen C3) staat op een voorlopig dertiende plaats en is derde in de WRC2. Grégoire Munster (Skoda Fabia) is halfweg de rally achttiende. Morgen en zondag worden er telkens nog vier ritten gereden. De Monte-Carlo eindigt zondag in de vroege namiddag.

 “Dit was me het dagje wel”, krabde Neuville zich in de haren. “We hadden een goede voormiddag. Dankzij een goede bandenkeuze slaagden we erin om tijd terug te pakken en kwamen we vervolgens aan de leiding. Alles verliep prima: ik was tevreden over mijn rijstijl, de nota’s waren in orde en ik had veel vertrouwen in de wagen. Zoals verwacht was de bandenkeuze de hele dag de bepalende factor. De start van de namiddag verliep niet volgens plan. Toen we te snel een bocht wilden aansnijden, kozen we voor een vluchtweg rechtdoor. We verloren daar zo’n 19 seconden. Als dat niet gebeurd was, hadden we de leiding niet verloren. We bleven aanvallen en sloten de dag af met ritwinst en verkleinden op die manier de kloof met Ogier. Het minste wat je kan zeggen is dat het spannend is. Ik wil mijn verkenners bedanken. Dankzij hun uitstekende werk heb ik met vertrouwen kunnen aanvallen. En er is nog ruimte voor verbetering.”

AFP

Guillaume de Mevius op het podium in WRC2

Guillaume de Mevius en Martijn Wydaeghe (Citroën C3 WRC) staan na afloop van de tweede wedstrijddag in de Monte-Carlo op een knappe dertiende plaats, derde in de WRC2. Op een lekke band na, beleefde het duo vandaag een goede dag.

“Al bij al ben ik tevreden over de tweede wedstrijddag, al had het nog beter gekund als ik niet was lek gereden”, zegt De Mevius. “Het gebeurde in de tweede rit van de dag. We begrijpen niet goed hoe. We zijn niet uit de sporen van de WRC’s gegaan en toch rijden we lek. Het is een onbegrijpelijk. We verliezen daar zo’n anderhalve minuut op de snelste WRC2. Deze namiddag maakten we een voorzichtige bandenkeuze. De eerste en de laatste rit leverde dat telkens een goede tijd op. We staan dertiende algemeen en derde in de WRC2, op zeven seconden van de tweede. De balans is positief, al had die zonder die lekke band nog beter kunnen zijn. Maar zulke dingen horen nu eenmaal bij de sport. Zaterdag wacht ons een moeilijke dag met veel hoogtemeters, waardoor we zeker met sneeuw en ijzel geconfronteerd zullen worden.”

Guillaume de Mevius.
Photo News Guillaume de Mevius.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ronny Popelier

    Hopelijk na twee jaar na elkaar pech tegenslag voor Thierry Neuville , dit jaar derde keer goede keer in Monte Carlo voor Thierry Neuville . Zou een heel mooie opener zijn van het nieuwe WRC seizoen voor Thierry Neuville.