Porsche versus Audi in Le Mans

Timo Bernhard in zijn Porsche
AFP Timo Bernhard in zijn Porsche
De 83ste editie van de 24 Uur van Le Mans is onder het oog van François Hollande en Jean Todt op gang geschoten. Het eerste uur was onderhoudend, zonder ongevallen en met een stevig duel tussen Porsche en Audi, terwijl Toyota zich met de rol van outsider moet tevreden stellen.

Om exact 15u00 vertrokken 55 wagens, na het forfait van de Corvette van Jan Magnussen (ongeval op donderdag), voor 24 uur racen. Vooraan kon Timo Bernhard (Porsche) de poleman Neel Jani (Porsche) verrassen en ook na één uur bleef de Duitser aan het commando. Het verschil vooraan is evenwel miniem. De top 6 wordt gescheiden door 8 seconden. Audi bezet de plaatsen drie tot vijf, op de zesde plaats volgt weer een Porsche 919 Hybrid. Toyota moet wel al de rol lossen en verliest al bijna een minuut. Nissan is gewoonweg op het randje van belachelijk met deuren die open vliegen tijdens het rijden en rondetijden die meer dan 20 seconden trager zijn dan de concurrentie.

Na exact één uur was er wel opschudding met brand aan boord van één van de Porsche 911 uit de GT klasse, met Patrick Pilet achter het stuur. De Fransman verliet tijdig het brandende voertuig, maar meteen was er wel een eerste safety car. In GT leidt Aston voor Ferrari. Laurens Vanthoor ligt vierde in de klasse LM P2.