Ogier wint spannende Rally van Monte Carlo, Neuville strandt op tweede plaats

Photo News
Sébastien Ogier en Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) hebben de rally van Monte Carlo gewonnen, de openingswedstrijd van het WK 2019. Een historische zege voor Ogier, die voor de zevende keer deze wedstrijd won én werkgever Citroën een 100e WK-zege aanbood. Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) reden een verdienstelijke wedstrijd en streden tot de laatste meter mee voor de eindzege. De Belgen strandden uiteindelijk op 2.2 seconden van de winnaars. Ott Tänak en Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) eindigden op de derde plaats.

Neuville startte vanochtend met het mes tussen de tanden en was drie ritten op rij sneller dan Ogier, die voor de start van de slotrit slechts vier tienden van een seconde overhield op de Belg. In een alles-of-nietsscenario gaven beide rijders in de slotrit het beste van zichzelf. Uiteindelijk won Ogier de rally.

“Dit is de rally die ik het liefst van al win. Daarom ben ik nu zo gelukkig”, zei een emotionele Ogier. “We hadden een klein probleem en ik zat echt op de limiet. Ik ben heel blij. Dit is mijn zesde zege op rij in Monte Carlo met drie verschillende wagens.” Met de zege van 2009 erbij is het de zevende eindwinst in de Monte Carlo voor Ogier. Ogier evenaart het record van Sébastien Loeb, die deze rally ook zeven keer wist te winnen. Loeb eindigde zondag als vierde.

Ogier nam vrijdagnamiddag de leiding over van Neuville. Bij de tweede doortocht Roussieux - Laborel sneed Neuville iets te snel een bocht aan en koos hij veiligheidshalve voor een vluchtweg. Het manoeuvre kostte hem ruim 15 seconden. In de daaropvolgende proef nam Ogier de leiding, om die niet meer af te staan.

Ogier wordt de eerste leider in de WK-tussenstand. De Fransman heeft acht punten voorsprong op Neuville en 12 punten op Tänak. Bij de constructeurs neemt Hyundai de leiding. Met 30 punten hebben ze vijf punten meer dan Citroën en Toyota.

Guillaume de Mevius (Citroën C3 WRC) haalde het einde van de Monte Carlo niet. In de op twee na laatste rit ging hij in de fout en moest hij opgeven. De Mevius reed op dat moment op de 10e plaats en was tweede in WRC2. Gisteren moest Grégoire Munster (Skoda Fabia R5) ook opgeven toen een schokdemper brak na een contact met een boomstronk. Renaud Jamoul, de Belgische corijder van Adrien Fourmaux (Ford Fiesta R5), eindigde als 10e en 2e in de WRC2-categorie.

Photo News

Neuville: “Ongelooflijk spannend”

“Het was ongelofelijk spannend”, reageerde Neuville. “We mogen tevreden zijn met dit resultaat, waarmee we op een positieve manier het WK 2019 aanvatten. Als je de kans hebt om de Monte-Carlo te winnen, wil je er natuurlijk volledige voor gaan, maar het mocht niet zijn. We hebben alles gegeven, maar een foutje op vrijdag kostte ons de leiding, waarna we de kloof niet meer gedicht kregen. Dat hoort erbij. Ook al was het geen makkelijk weekend, we hebben er van genoten. Ik kijk uit naar Zweden, waar we als tweede de baan op gaan. Dank aan het team voor een fantastisch weekend in moeilijke omstandigheden.”

De Mevius: “Er stond een fout in de nota’s” 

Guillaume de Mevius heeft een unieke kans laten liggen op een topresultaat in een WK-manche. Vorig jaar eindigde de Belg op de 13e plaats algemeen en werd hij tweede in de WRC2-categorie, vooraleer hij bestraft werd vanwege het gebruik van een te lichte batterij. Dit jaar deed hij het nog beter dan bij zijn WK-debuut en was hij op weg naar een uitstekend resultaat.

“Achteraf bekeken kan ik zeggen dat onze nota’s op die plaats misschien iets te enthousiast waren”, vertelde De Mevius. “Het is zeker niet zo dat we voluit aan het rijden waren. Op de plaats waar we in de fout gingen, reden we hooguit 5 à 10 km/u te snel. Een fout die we cash betalen. De bocht sloot, waarna we breed gaan en een boom raken die ons naar beneden katapulteert. De wagen had geen schade. Het is zo jammer dat op die manier een goed resultaat verloren gaat. We nemen dit mee en proberen er lessen uit te trekken.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rik cappelle

    Mooie seizoenopener voor Neuville.

  • Eric Severijns

    Thierry en Nicolas,gefeliciteerd met deze uitslag, 2.2 seconden is niets, dus jullie hebben alles in eigen handen en een moeilijke rally achter de rug. Succes in de rest van het seizoen.

  • Luc De zutter

    Toch een knappe prestatie !!!