Neuville sluit derde dag in Rally van Monte Carlo af op minder dan vijf seconden van leider Ogier

Thierry Neuville.
AFP Thierry Neuville.
Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) hebben de derde wedstrijddag van de Monte Carlo respectievelijk als eerste en tweede afgesloten. Het verschil tussen leider Ogier en eerste achtervolger Neuville bedraagt slechts 4.3 seconden. Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC) is opgeschoven naar de derde plaats. Hij moet morgen  vooral rekening houden met een opzittende Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). De Est won vandaag alle vier de klassementsritten.

Tänak is de man van de derde wedstrijddag. Na vier ritzeges is de Est opgeschoven van de achtste naar de vijfde plaats, vormt hij een reële bedreiging voor teamgenoot Latvala (Toyota Yaris WRC) en heeft hij zelfs nog uitzicht op het podium. Het verschil tussen de derde plaats van Loeb en Tänak bedraagt slechts 17.3. Voor eindwinst lijkt Tänak uitgeschakeld, al weet je in de Monte Carlo nooit wat er kan gebeuren. Zeker niet met een dubbele doortocht op de Col de Turini.

In normale omstandigheden strijden Ogier en Neuville voor de eindzege. Beide heren blijven in elkaars buurt en worden gescheiden door slechts 4.3 seconden, een te verwaarlozen verschil. In de laatste rit van de dag gingen beide rijders voor het eerst echt voluit in de aanval en ook toen was het verschil slechts 0.2 seconden in het voordeel van Ogier. Het is een voorproefje voor wat ons zondag te wachten staat. Wint Sébastien Ogier voor de zevende keer in zijn carrière, de zesde opeenvolgende keer, de Monte Carlo of doorbreekt Neuville de hegemonie van Franse winnaars?

De eerste rit vanochtend eiste meteen enkele slachtoffers. Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) gleed bij het overschrijden van de flying finish in de berm en verloor daarbij zijn linkerachterwiel. Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC) moest zijn wagen met technische problemen aan de kant zetten. Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) gleed in de tweede rit van de dag van de baan en moest eveneens opgeven.

Guillaume de Mevius en Martijn Wydaeghe (Citroën C3 R5) profiteerden van al die pech en zijn opgeschoven naar de tiende plaats algemeen, de tweede plaats in WRC2. Grégoire Munster (Skoda Fabia R5) is intussen uit de wedstrijd verdwenen. In de elfde rit van de rally, de derde van de dag, ging hij van de baan en beschadigde hij de ophanging.

De deelnemers en teams verlaten deze namiddag Gap met eindbestemming Monaco, waar morgen nog vier klassementsritten gereden worden, waaronder de dubbele doortocht op de Col de Turini. De Monte Carlo eindigt zondagnamiddag met de powerstage. 

Neuville: “We gaan proberen deze wedstrijd te winnen, maar we moeten ook slim zijn” 

“Al bij al was het een goede dag voor ons. We doen nog volop mee voor de zege”, zei Neuville. “Ten opzichte van gisteren hebben we op vier klassementsritten 2.3 seconden verloren op Ogier, wat op zich niet slecht is. Vooraf was het moeilijk in te schatten hoe het ritme van deze ritten zou zijn. Vooral deze ochtend had ik op enkele plaatsen sneller kunnen zijn, maar wanneer je té fel pusht riskeer je ook sneller in de fout te gaan. Dat wou ik absoluut vermijden, maar tegelijkertijd moest ik de druk op Ogier hoog houden. Dit is zijn thuiswedstrijd en hij kent het hier als zijn broekzak. Natuurlijk gaan we morgen deze wedstrijd trachten te winnen, maar we moeten ook slim zijn en aan het groter geheel denken.” 

AFP2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • van meerhaeghe patrick

    volledig met u eens eric ,hij ziet nu al op de max meer proberen uit te hallen ga brokken worden:

  • Eric Severijns

    De tweede plaats zien te behouden Thierry, dat is een zeer goede uitslag naar het verdere WK verloop toe. Alvast succes gewenst.