Na 15 jaar Loeb en Ogier is de wereldtitel WRC voor Tänak, Neuville wint voorlaatste manche in Catalonië

Ott Tänak kan niet meer bijgebeend worden in het WRC-klassement en is wereldkampioen rally.
Photo News Ott Tänak kan niet meer bijgebeend worden in het WRC-klassement en is wereldkampioen rally.
In Spanje is Ott Tänak wereldkampioen rally geworden. De Est maakt zo een einde aan 15 seizoenen waarin eerst Sébastien Loeb en vervolgens Sébastien Ogier de wereldtitels onder elkaar verdeelden. Tänak had aan een derde plaats in Salou genoeg om wereldkampioen te worden. Thierry Neuville, de laatste tegenstander van Tänak, won in Spanje.

De 32-jarige Tänak won zijn eerste wedstrijden in 2017, toen nog in een Ford Fiesta WRC, en sindsdien stond hij twaalfmaal op het hoogste schavot in WRC. De Est startte in 104 wedstrijden en naast zijn twaalf zeges stond hij nog eens 25 maal op het podium en won 218 klassementsproeven. Voorheen finishte Tänak derde in het WK in 2017 en 2018, telkens achter Sébastien Ogier en Thierry Neuville. Volgend seizoen verdedigt Tänak zijn wereldtitel meer dan waarschijnlijk in de kleuren van Hyundai. Tänak is de eerste niet-Fransman sinds Petter Solberg in 2003 die wereldkampioen rally wordt.

In de rally zelf was de overwinning voor Thierry Neuville (Hyundai), voor Dani Sordo (Hyundai) en Ott Tänak. Hierdoor loopt Hyundai uit tot 26 punten op Toyota in de strijd voor de wereldtitel bij de constructeurs. Voor Neuville was het de twaalfde zege uit zijn carrière, de eerste in Spanje.

In WRC2 Pro ging de zege naar Mads Ostberg in de DG Sport Citroën DS3 R5 en Skoda pakte de constructeurstitel. Guillaume de Mevius (DG Sport Citroën DS3 R5) werd negende in WRC2, waar Eric Camilli (Citroën) won.

Thierry Neuville won de voorlaatste manche in Catalonië.
EPA Thierry Neuville won de voorlaatste manche in Catalonië.

Tänak: “Dit voelt goed, ik heb het waargemaakt!”

Tien jaar nadat Ott Tänak met een twintigste plaats in de Rally van Portugal zijn debuut maakte in het WK rally, is de Est wereldkampioen geworden. Sinds dat debuut heeft hij een mooi parcours afgelegd. In 2017 won Tänak zijn eerste WK-rally. Dit jaar won hij er zes en werd hij verdiend wereldkampioen.

Meteen na de finish van de powerstage viel de druk weg, toen Ott Tänak en zijn corijder Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) via de boordradio vernamen dat ze wereldkampioen waren. Toen Tänak aan de finish stopte, werd hij omstuwd door een grote persmeute en tientallen supporters. Het duurde even vooraleer de Est uit zijn wagen kwam om vervolgens in de armen van zijn echtgenote te vallen. “Dit voelt goed”, waren de eerste woorden van de nieuwe wereldkampioen.

“Het is moeilijk onder woorden te brengen. De druk die ik de voorbije dagen voelde was van een ander niveau. Hiermee kunnen omgaan en mijn ambitie kunnen waarmaken, was het doel van mijn leven. Hoe meer Esten er waren, hoe groter de druk werd. Mijn team heeft fantastisch werk geleverd. Het was geweldig. Ik wou hier geen risico’s nemen om te voorkomen dat ik dit zou verliezen. Ik wou het zo graag hebben. Mijn mama zei gisteren nog: ‘Wanneer Ott iets wil, dan krijgt hij het ook’. Ik heb het waargemaakt.”

Tänak debuteerde in Portugal 2009 in het WK rally. De Est bestuurde toen een Subaru Impreza STi N14 waarmee hij als twintigste eindigde. Drie jaar later stond hij in Sardinië voor het eerst op het podium toen hij met een Ford Fiesta RS WRC als derde eindigde. Op zijn eerste WK-zege zou hij nog vijf jaar moeten wachten. Die kwam er in 2017 toen hij met een Ford Fiesta WRC de Rally van Sardinië won. In dat seizoen vormde hij team met Sébastien Ogier. Een seizoen dat Tänak zou veranderen. Hij stak bijzonder veel op van de meervoudig wereldkampioen en werd een winnaar. Later op het seizoen zou hij ook nog de Rally van Duitsland winnen. In de WK-eindstand eindigde hij na Ogier en Neuville als derde.

In 2018 verliet Tänak Ford voor Toyota en won hij vier wedstrijden. Tänak streed tot het bittere einde mee voor de wereldtitel. Net zoals in 2017 moest hij nu ook genoegen nemen met een derde plaats na Ogier en Neuville. 2019 zou zijn jaar worden en dat werd het ook. De Est won wedstrijden op alle mogelijke ondergronden en parcours. Hij won in totaal zes rally’s en is de eerste Estse wereldkampioen.

Waar zijn toekomst ligt, is onduidelijk. Eerder dit weekend kwam Autosport.com, een vooraanstaande Britse autosportwebsite, met het nieuws op de proppen dat Tänak Toyota zou verlaten voor Hyundai. Nieuws dat met klem ontkend werd door Andrea Adamo, teammanager van Hyundai Motorsport.

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.