Motorcross seizoen gaat zaterdag van start in Qatar

PHOTO_NEWS
Het Losail International Circuit in het Qatarese Losail wordt zaterdag voor de derde keer op rij de gastheer voor de openingsmanche van het WK motorcross. Het bijzondere van de race is dat er deels 's avonds gereden wordt, de enige manier om de hitte van overdag te ontlopen. De omloop wordt belicht met spots die een perfect kunstmatig licht geven.

Het WK 2015 bestaat uit achttien GP's, waarvan er twaalf in Europa gereden worden. De zes die buiten Europa plaatsvinden zijn die van Qatar, Thailand, Argentinië, Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten.

Youthstream, de promotor van het WK, had als doel om andere landen op de wereld bekend te maken met de prestigieuze competitie. Dat er een deel van het WK buiten Europa gereden wordt toont aan dat het om een groot evenement gaat, Youthstream zegt dat veel landen een GP willen organiseren. "Wij hebben contact met onder meer China, Japan, India en Zuid-Afrika".

Serieuze concurrentie
Het lijkt erop dat dit WK spannender zal worden dan de vorige edities. Antonio Cairoli, de zesvoudige wereldkampioen in de prestigieuze MX1-klasse (250cc 2T en 450cc 4T), en winnaar van het WK 2005 en 2007 in de MX2 (100cc-125cc 2T en 175cc tot 250cc 4T), krijgt immers serieuze concurrentie. Ryan Villopoto is de Amerikaanse tegenhanger van de Italiaan. De 26-jarige piloot steekt de oceaan over om zich te meten met de beste Europese motorcrossers, en vooral met Cairoli. Villopoto wil de nieuwe wereldkampioen worden en daarmee de tactisch sterke Cairoli van de troon stoten. Een lastige opgave, want er liggen genoeg Europese talenten op de loer, zoals de Belgen Clément Desalle, Kevin Strijbos en Jérémy Van Horebeek, om te profiteren van de tweestrijd tussen Cairoli en Villopoto.

BELGA
EPA

Overzicht van de achttien manches van het WK motorcross 2015 (MXGP en MX2):


28/2 (zaterdagavond): Qatar (Losail)

8/3: Thailand (Nakhonchaisri)

29/3: Argentinië (Neuquen)

19/4: Trentino - Italië 1 (Arco di Trento)

26/4: Europa - Nederland 1 (Valkenswaard)

10/5: Spanje (Talavera de la Reina)

24/5: Groot-Brittannië (Matterley Basin)

31/5: Frankrijk (Villars-sous-Ecot)

14/6: Italië 2 (Maggiora)

21/6: Duitsland (Teutschenthal)

5/7: Zweden (Uddevalla)

12/7: Letland (Kegums)

26/7: Tsjechië (Loket)

2/8: België (Lommel)

16/8: Brazilië (nog te bepalen)

30/8: Nederland 2 (Assen)

13/9: Mexico (Leon)

20/9: Verenigde Staten (Glen Helen)