Mark Webber zet de toon in Le Mans

Dirk Bogaerts
In Le Mans is de 83ste editie van de Franse uithoudingsklassieker op gang geschoten. In de vrije trainingen zette Porsche meteen de toon, met een snelste tijd voor de Porsche 919 Hybrid van de Australische ex-F1-rijder Mark Webber. De eerste kwalificaties worden vannacht tussen 22u00 en middernacht verreden.

De strijd in Le Mans, de derde wedstrijd van het WEC of WK Uithouding, is er één tussen Porsche en Audi, met Toyota als outsider. Nissan, de nieuwkomer, bakt er voorlopig niets van en lijkt sterker in marketing dan in snelle technologie. Voor de goede orde, de topwagens in de 24 Uur van Le Mans, de zogeheten LM P1's beschikken allemaal over hybride technologie, een combinatie van een dieselmotor (Audi) of een benzinekrachtbron (Nissan, Porsche en Toyota) met een elektrisch systeem, goed voor meer dan 1000 pk. Naast de LM P1's vinden we in Le Mans ook LM P2, soortgelijke prototypes van private teams zonde hybride systeem en de GT-wagens zoals Ferrari, Porsche, Aston Martin, Viper en Corvette.

In de vrije trainingen vielen er geen noemenswaardige incidenten te betreuren, maar het weer, met enkele regenbuien, maakte de uitslag van weinig belang. Hoe dan ook de kwalificaties starten vandaag om 22u00, terwijl de strijd voor de polepositie ook morgen (donderdag) tussen 19u00 en middernacht verder gaat. De chrono van Webber was wel al sneller dan de polepositie van vorig jaar (3.21.362 over 13,6 kilometer of 243,6 km/u tegen 3.21.789 vorig jaar). Onze halve landgenoot en drievoudig winnaar André Lotterer (Audi R18 e-tron Quattro) werd voorlopig vijfde.  

Onze debuterende landgenoot Laurens Vanthoor maakte indruk in LM P2 met een tweede tijd en in GT was de snelste tijd voor Aston Martin.