Mark Webber leidt in Le Mans na vijf uur racen

GETTY
De 83ste editie van de 24 Uur van Le Mans is vijf uur ver en vooraan blijven Porsche en Audi elkaar het vuur aan de schenen leggen. Toyota begint in de klappen te delen en lijkt uitgeteld voor de zege. Om 20u00 was de leiding in handen van Brendon Hartley, Timo Bernhard en ex-F1-rijder Mark Webber in een Porsche 919 Hybrid.

Vooraan profiteerde het trio Hartley, Bernhard en Webber van een safety car en een andere pitstopstrategie om een dikke halve minuut bonus te nemen op de dichtste achtervolgers. Audi houdt, na een crash van de Fransman Loic Duval, twee wagens over in de achtervolging op de leidende Porsche. Onze halve landgenoot André Lotterer zette een onwaarschijnlijke rijbeurt neer, met enkele schitterende inhaalmanoeuvres, maar een lekke band koste hem een goede halve minuut. Desondanks blijven de drievoudige winnaars Lotterer-Fässler-Treluyer tweede (+ 50 s), vlak voor hun teamgenoten Albuquerque-Bonanomi-Rast (+ 55 s). Porsche neemt de plaatsen vier en vijf voor zijn rekening. Opvallend is hoe hard het gaat, met rondetijden in de buurt van de polepositie.

Bij Toyota kende ex-F1-rijder Anthony Davidson een aanrijding en zijn wagen is vooraan weggeslagen, terwijl de overblijvende Japanse prototype opvallend trager is dan de Duitse concurrentie. Nissan zet zijn lijdensweg verder en kan niet eens in de top 20 postvatten.

EPA
EPA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

Laurens Vanthoor lag even tweede in de categorie LMP2, maar kende ook een probleem."Ik ben erg geschrokken van het tempo van de aanvangsfase van de race, er zijn concurrenten die denken dat de race 24 minuten duurt. Verder had ik een zorgeloze start, al wist ik amper een uur voor de start dat ik als eerste zou vertrekken. We hebben een klein oponthoud gekend, maar liggen voorlopig zevende op 1 ronde van de leiders."

In GT is Porsche van de kaart geblazen en vechten Aston Martin, Ferrari en de overblijvende Corvette voor de zege. Voor vannacht wordt er in Le Mans regen verwacht.

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA