Havengebieden bieden oplossing voor motorcross

BELGA
In de havengebieden van Antwerpen, Oostende, Zeebrugge en Gent worden tijdelijke oefenterreinen voor gemotoriseerde sporten afgebakend. Dat meldde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters vandaag in een persbericht. Volgens Muyters komt enkel nog-niet-ontwikkeld havengebied in aanmerking voor dergelijke crosscircuits.

"Het dossier van de motorcrossterreinen gaat al mee van 2002, met een moeizaam verloop van bij de start", zo luidt het. "Hoewel ons land traditioneel uitblinkt in gemotoriseerde sport zoals motorcross, blijkt het bijzonder moeilijk om voldoende ruimte te vinden om die uit te oefenen." Enkel de provincie Antwerpen ziet in haar provincie mogelijkheden voor een nieuw terrein.

"Lastige oefening"
"Je kan onmogelijk rondjes blijven draaien", stelde Muyters. "Het is een bijzonder moeilijk dossier en een lastige evenwichtsoefening, maar het is hoog tijd dat er eindelijk duidelijkheid komt. Vandaag hebben we in de Vlaamse Regering beslist om het dossier volledig naar ons toe te trekken." In Vlaanderen zijn de havens, met hun open plekken ver van woongebied, de enige plaatsen die volgens de minister nog in aanmerking komen om er oefenterreinen in te richten.

Imago
Daarnaast wil de Vlaamse Regering er alles aan doen om de vier bestaande gereglementeerde omlopen te behouden. De motorcross-sector blijft verder betrokken bij de gesprekken rond de aanduiding van de oefenterreinen. "De sector werkt actief aan een positiever imago van zijn sport, onder meer door het promoten van stillere elektrische motoren. We werken prima samen en daarom hoop ik dat een oplossing nabij is die iedereen tevreden stemt", besloot Muyters.

Kritiek oppositie
Oppositiepartijen Open Vld en LDD noemen de plannen van de Vlaamse regering om vier tijdelijke motorcrossterreinen te voorzien in de havens van Gent, Zeebrugge, Oostende en Antwerpen onvoldoende. "Ik ben blij voor onze motorcrossers dat ze tijdelijk extra ruimte krijgen om hun sport te beoefenen, maar met deze beslissing duwt Muyters deze problematiek over de verkiezingen van volgend jaar heen. Bovendien faalt de minister in zijn belofte om minstens 1 permanent terrein per provincie te vinden", zegt Open Vld-parlementslid Peter Gysbrechts.

LDD
LDD-politica Ulla Werbrouck noemt de tijdelijke crossterreinen "een zoethoudertje". "De tijdelijke terreinen zijn een zinvolle tussenstap voor de sector, maar zullen allerminst een revival van de sector inluiden. Deze sector heeft absoluut nood aan gereglementeerde permanente oefenterreinen", aldus Werbrouck.