Freddy Loix voluit voor tiende zege in Ypres Rally

Freddy Loix in z'n nieuwe bolide.
BELGA Freddy Loix in z'n nieuwe bolide.
Freddy Loix jaagt dit weekend zijn tiende zege na in de Ypres Rally, de enige Belgische rally die meetelt voor het Europese kampioenschap. De rally is de vijfde manche in dat kampioenschap en de zesde manche in het Belgische kampioenschap. De start wordt vrijdag gegeven. Zaterdagavond wordt na zeventien klassementsproeven de winnaar gehuldigd op de Grote Markt van Ieper.

Als recordhouder en titelverdediger start Loix altijd als favoriet. Hij won de rally al in 1996, 1997, 1998, 1999, 2008, 2010, 2011, 2013 en 2014. "Het gevoel is goed, ik ben fit en we gaan hard rijden", zei Loix vandaag tijdens de voorstelling van de 51e Rally van Ieper. Dat hard rijden start donderdag met de kwalificatieproef, waar de startorde voor de openingsdag, vrijdag, wordt bepaald. "We gaan er alles doen om daar een goede plaats te scoren, want de startpositie is cruciaal", aldus de 44-jarige Limburger, die dit weekend uitpakt met de nieuwe Skoda Fabia R5. Die wagen debuteert op Europees niveau. "De wagen is sowieso in alle opzichte sneller."

Loix mag vooral concurrentie verwachten van WRC-piloot Kevin Abbring, Junior-wereldkampioen Stéphane Lefèbvre, Kris Princen en oud-Frans kampioen Bryan Bouffier.

Bij de junioren belooft het minstens even spannend te worden. De Zweed Emil Bergkvist zakt af als leider. "Voluit gaan van bij de start", luidt de tactiek bij de Zweed. Eerste achtervolger Chris Ingram hoopt alvast de kloof te dichten. "We gaan voluit voor winst", liet de Brit optekenen.

Morgen leggen vier vedetten, onder wie Loix en Ingram, een krans onder de Menenpoort, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.