Freddy Loix vestigt record met tiende zege in Ieper

BELGA
Freddy Loix (Skoda Fabia R5) heeft voor de tiende keer in zijn carrière de Rally van Ieper gewonnen, de zesde wedstrijd in het BK en de vijfde in het EK. De Fransman Bryan Bouffier (Citroën DS3 R5) eindigde op de tweede plaats, Vincent Verschueren (Citroën DS3 R5) werd derde.

De dag begon slecht voor Kris Princen (Peugeot 208 T16). De Limburger werd vrijdagnacht ziek en ging vanochtend voor onderzoek naar het ziekenhuis van Ieper. Daar stedde de dokter vast dat de bloedwaarden van Princen niet in orde waren. Na overleg met de wedstrijdleiding werd beslist dat hij niet meer van start mocht gaan. Princen is intussen weer opgenomen in het ziekenhuis en moet daar nog tot woensdag blijven.

De wedstrijd zelf was tumultueus. Leider Craig Breen (Peugeot 208 T16) miste een remzone, reed vervolgens lek om uiteindelijk een veld op te zoeken, waar de radiator van zijn wagen verstopte en de motor begon te koken. Exit Breen. Een lekke band in diezelfde rit kostte Stéphane Lefebvre (Peugeot 208 T16) drie minuten en de eindzege.

Intussen was Freddy Loix aan zijn remonte bezig. Met nog drie ritten te rijden, had de Limburger de kloof van 1.4 seconde op de nieuwe leider Bryan Bouffier bijna gedicht toen de Fransman op zijn beurt lek reed en Loix de leiding overnam. De kloof was geslagen. Loix kon, met nog twee ritten te rijden, beginnen controleren om vervolgens samen met zijn co-rijder Johan Gitsels, team en supporters te feesten op de Ieperse Grote Markt.

Voor de 44-jarige Limburger is het de tiende zege op 20 deelnames, een absoluut record. Hij won de rally al in 1996, 1997, 1998, 1999, 2008, 2010, 2011, 2013 en 2014.