Evans neemt optie op eindzege in Rally van Zweden, Neuville nog altijd zesde

Photo News
Elfyn Evans (Toyota Yaris) is goed op weg om na de Rally van Groot-Britannië in 2017 een tweede WK-rally op zijn palmares te brengen. De 31-jarige Welshman domineerde de tweede wedstrijddag in Zweden. Hij won drie van de vier klassementsritten en heeft in de stand 17.2 voorsprong op de Estse wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe). De Fransman Sébastien Ogier is derde op 28.8 van teamgenoot Evans. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe) sluit de dag af als zesde op 39.2.

De zachte temperaturen, in combinatie met een lokale regenbui, zorgden ervoor dat de deelnemers dezelfde ritten als vrijdag in totaal andere omstandigheden dienden af te werken. In vergelijking met vrijdag was de temperatuur in de tweede rit van de dag 10 graden hoger. Op sportief vlak zorgde dat evenwel voor geen wijzigingen. Evans won deze voormiddag alle drie de ritten en nam op die manier een stevige optie op eindwinst. 21.19 kilometer scheiden hem van zijn tweede WK-zege, zijn eerste voor Toyota. Omwille van de zachte weersomstandigheden hebben de organisatoren namelijk beslist om de klassementsrit van Likenäs zondag slechts één keer te rijden.

Evans heeft een comfortabele voorsprong op Tänak, die op zijn beurt een mooie kloof heeft op Ogier. De Franse zesvoudige wereldkampioen zit wel in een flink gevecht verwikkeld met de 19-jarige Kalle Rovanperä (Toyota Yaris), wiens vader, Harri Rovanperä, negentien jaar geleden de Rally van Zweden won. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Rovanperä zondag zijn kans zal mogen gaan en dus lijkt teamgenoot Ogier zeker van zijn derde plaats. Op de vijfde plaats heeft de Fin Esapekka Lappi (Ford Fiesta) 4.5 voor op WK-leider Neuville, die de laatste klassementsrit van de dag won en de strijd voor de vijfde plaats nog niet heeft opgegeven. 

“Ik ben tevreden over mijn prestatie van vandaag. We hebben gedaan wat we konden, hebben slim gereden en zijn foutloos gebleven”, reageerde Neuville. “Het is alleen jammer en frustrerend dat het resultaat niet volgt. Dit is een vreemde en korte rally, waarbij het moeilijk zal worden om op pure snelheid tijd goed te maken. We gaan zondag ons ritme blijven aanhouden en proberen in de powerstage punten te pakken. Dat is het doel.” 

EPA
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.