Sébastien Loeb wint tweede rit in Dakar, Giniel De Villiers neemt de leiding

Sébastien Loeb.
AFP Sébastien Loeb.
Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR) heeft vandaag de tweede klassementsrit in de 41e Dakar gewonnen. De 44-jarige Fransman kon op het einde Nani Roma (MINI John Cooper Works) nipt afhouden. 

Voor de 342 kilometer van Pisco naar San Juan de Marcona had de negenvoudige wereldkampioen rally acht seconden minder nodig dan de Spanjaard. De Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota Overdrive Racing) eindigde als derde op 1:20. De 46-jarige Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing) eindigde als vierde en nam de leiding over van zijn Qatarese teamgenoot Nasser Al-Attiyah, die elfde werd en meer dan zeven minuten moest prijsgeven. In de stand heeft De Villiers 28 seconden voor op Ten Brinke, ook een teamgenoot. Roma is op 42 seconden derde, Loeb op 1:56 vijfde. Al-Attiyah zakte naar de achtste plaats.

In tegenstelling tot andere ritten gingen vandaag de wagens als eerste van start. Al-Attiyah trok als eerste de duinen in en dat beviel hem niet zo goed. De Qatarees kwam als dertiende aan het eerste waypoint en keek daar al tegen een achterstand van 1:41 aan. Ook de Pool Jakub Przygonski en zijn co-rijder Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) kenden een moeilijke start. In het begin van de rit moesten ze enkele keren stoppen, wat resulteerde in een 33e tijd en 5:33 tijdverlies aan waypoint 1. Twee lekke banden, na 35 en 48 kilometer, waren de oorzaak. Het Pools-Belgische duo werd uiteindelijk dertiende in de rit, op 11:01, en zakte in de stand naar de twaalfde plaats, op 8:50.

AFP

Carlos Sainz (MINI John Cooper Buggy) deelde eveneens in de klappen. De Spanjaard moest als tweede de baan op. Aan het eerste waypoint was er geen vuiltje aan de lucht, maar aan het tweede tikte de eindwinnaar van vorig jaar pas aan als negentiende. De duinen waren ongenadig voor de vroege starters. Ervaring was blijkbaar niet van tel. "Monsieur Dakar" Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) reed zich vast in de duinen. De 53-jarige Fransman, dertien keer eindwinnaar, had de hulp van zijn land- en teamgenoot Cyril Despres nodig om los te komen en verloor meer dan een kwartier. In de stand is hij dertiende, op 13:55.

De latere starters profiteerden van de fouten van de koplopers. De Villiers nam heel even de leiding, maar al snel werd duidelijk dat er geen maat stond op Loeb. Halfweg de rit nam hij de leiding, om die niet meer uit handen te geven. Al leverde hij op het einde van de rit een felle strijd met Roma.
Morgen brengt de derde etappe de karavaan van San Juan de Marcona naar Arequipa. Het wordt een moeilijke etappe van 799 kilometer, waarvan 331 tegen de klok.

AP

Foutje kost Serradori en Lurquin 10 minuten

De Fransman Mathieu Serradori en zijn Belgische navigator Fabian Lurquin (Buggy) reden de 20e tijd vandaag. Ze waren 26:34 trager dan de Franse ritwinnaar Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR). In de stand is het duo 19e, op 29:27 van de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing).

“In het begin van de rit zaten we echt niet in het ritme”, verklaarde Lurquin. “Gaandeweg ging het beter en slaagden we erin het tempo op te drijven. Jammer genoeg verliezen we op 30 kilometer van de finish ruim 10 minuten omdat we de verkeerde vallei hadden gekozen. Bijzonder jammer, maar geen man overboord. We zijn er als team goed mee omgegaan. De komende dagen willen we het elke dag een beetje beter doen, zonder daarbij al te grote risico’s te nemen. Het doel blijft nog altijd de wedstrijd uitrijden. Woensdag krijgen we een gelijkaardige rit als vandaag met iets moeilijkere duinen.”

AP

Jean-Marc Fortin: “We zitten perfect op schema”

Niets dan lachende gezichten bij Overdrive Racing. Na twee ritten bezet het Belgische team met Giniel de Villiers en Bernhard ten Brinke de top twee van het klassement. Nasser Al-Attiyah verloor wel meer dan 7 minuten en is nu achtste op 3:26, maar dat verontrust teambaas Jean-Marc Fortin niet.

“Het tijdverlies van Nasser Al-Attiyah was ingecalculeerd. Vandaar dat hij maandag zo hard heeft aangevallen om een kloof te slaan. Vandaag verliest hij 7:37. In de stand staat hij op 3:26 van de leiding. Ik hoop dat hij woensdag doet wat Loeb vandaag heeft gedaan: vanuit een goede positie aanvallen”, zegt Fortin. “Behalve Nasser zijn er ook nog De Villiers en Ten Brinke. Zij hebben een prima rit gereden en staan verdiend bovenaan. Eigenlijk verloopt alles volgens plan. Woensdag wacht ons een zware dag. Persoonlijk vind ik het de moeilijkste rit van de eerste week. De rit is vergelijkbaar met de vierde etappe van vorig jaar. Die rit waar de banden telkens van de velgen kwamen en waar we de Dakar verloren. Met onze speciaal ontwikkelde banden zou ons dat nu niet meer mogen overkomen. Loeb moet als eerste wagen de baan op. Het wordt interessant om te zien hoe hij daarmee om zal gaan.”

Matthias Walkner wint tweede etappe voor motorrijders

De 32-jarige Oostenrijke Matthias Walkner (KTM) heeft de tweede etappe in de Dakar voor motorrijders gewonnen. Na 342 kilometer van Pisco naar San Juan de Marcona had de eindwinnaar van vorig jaar 22 seconden voor op de Amerikaan Ricky Brabec (Honda), die bijna de hele dag aan de leiding reed. De Spanjaard Joan Barreda Bort (Honda) eindigde als derde op 1:41 en behoudt de leiding. In de stand klimt Walker naar de tweede plaats op 1:31 van Barreda.

In de SxS categorie ging de dagzege naar de Chileen Lopez Contardo (Can-Am). Die had 19 seconen voorsprong op de Braziliaan Reinamdo Varela (Can-Am). In de stand zijn de rollen omgedraaid. Varela heeft 1:08 voorsprong op zijn Chileense concurrent. In de steeds populairder wordende categorie reed Charly Gotlib als navigator van de Fransman Claude Fournier (Can-Am) de zeventiende tijd. Ook in de stand zijn ze zeventiende.

Bij de quads won de Argentijn Nicolas Cavigliasso (Yamaha) zijn tweede rit op rij. Hij blijft dan ook leider.

AP

Tweede ritzege voor Nikolaev bij de vrachtwagens

De Rus Eduard Nikolaev (Kamaz) heeft vandaag zijn tweede opeenvolgende ritzege bij de vrachtwagens geboekt. De Rus reed de hele rit aan de leiding, maar kon niet echt afstand nemen van de Nederlander Gerard De Rooy (Iveco), die als tweede eindigde op 2:39. In de stand schuift De Rooy op naar de tweede plaats, op 4:23 van Nikolaev.

Ton van Genugten, Bernard der Kinderen en Peter Willemsen (Iveco) konden hun goede prestatie van maandag niet herhalen. Het trio verloor aan het eerste waypoint 4:12 en kon die tijd nadien niet meer goedmaken. Ze eindigden uiteindelijk als vijfde en zakken in de stand van de tweede naar de vijfde stek.

Minder goed verging het de Nederlander Martin van den Brink (Renault). Hij rolde zijn truck vier keer, maar is intussen opnieuw onderweg. Een tegenslag voor Van den Brink die deelneemt met zijn zoon Mitchel, met zijn 16 jaar de jongste deelnemer van de Dakar.

De oudste deelnemer is Yoshimassa Sugawara (Hino). De Japanner is 77 jaar en bezig aan zijn 36e Dakar. Maar die verloopt niet zonder slag of stoot. Na 32 kilometer kwam hij vast te zitten in het mulle zand. De Japanner was dinsdagavond nog altijd niet opnieuw onderweg.

AP

Yves Rutten eerste Belgische opgever

 Yves Rutten, Franco Christophe en Peter Convents (Ford) zijn de eerste Belgische opgevers in de Dakar. Het trio kwam in de eerste etappe in de problemen en is dinsdagochtend niet meer van start gegaan. Dat meldde organisator ASO. De oorzaak van de technische problemen is nog niet bekend. Rutten bouwde twee Ford trucks voor deze Dakar.

Ook voor de tweede Ford truck ziet het er niet goed uit. De vrachtwagen van Peter Van Delm, Kurt Keysers en Steven Vaesen (Ford) kantelde na 27 kilometer in de tweede rit. De bemanning bleef ongedeerd. De wagen staat intussen terug op de vier wielen, maar is nog niet vertrokken.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.