Derde etappezege voor Sébastien Loeb in Dakar, Quintanilla slaat dubbelslag bij motoren

Sébastien Loeb.
EPA Sébastien Loeb.
De Fransman Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR) heeft vandaag de zesde etappe in de Dakar gewonnen. Voor Loeb is het zijn derde etappezege in deze Dakar, zijn tweede opeenvolgende. De Franse negenvoudige wereldkampioen rally ontpopt zich zo tot rechtstreekse uitdager van Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing), die als tweede finishte, op 2:17 van Loeb. 

Voor de X-Raid rijders Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) en Jakub Przysgonski en Tom Colsoul (MINI John Coopers Works) werd het een baaldag. Peterhansel wist de schade enigszins te beperken. Erger is het voor Przygonski-Colsoul. Het duo verliest aan waypoint 6 meer dan een uur.

Loeb moest als eerste wagen de duinen in maar klaarblijkelijk deerde dat de Fransman niet. De ritwinnaar bleef de hele dag in de buurt van Al-Attiyah. Bij het zesde waypoint had Loeb zijn achterstand omgebogen in een kleine voorsprong, die hij behield tot aan de finish. In de stand schuift Loeb op van de vijfde naar de tweede plaats, op 37:43 van Al-Attiyah.

Cyril Despres (MINI John Cooper Buggy) en Nani Roma (MINI John Cooper Works) reden de derde en de vierde tijd. Roma zakt in de stand van de derde naar de vierde plaats. De Spanjaard is wel genaderd tot op 4:10 van Stéphane Peterhansel, die als zesde eindigde en 18:49 verloor op ritwinnaar Loeb. Het verschil met leider Al-Attiyah is opgelopen tot 41:14.

Voor Jakub Przygonski en Tom Colsoul wordt het een rampdag. Bij het eerste waypoint verloor het duo al ruim 22 minuten. Aan waypoint 6 was die achterstand opgelopen tot meer dan een uur. Het duo heeft waypoint 7 en de finish nog niet bereikt.

Quintanilla slaat dubbelslag bij motoren

Pablo Quintanilla (Husqvarna) sloeg bij de motoren dan weer een dubbelslag. De Chileen won de zesde etappe en wordt ook de nieuwe leider. Kevin Benavides (Honda) arriveerde 1:52 later en werd tweede. De Oostenrijkse titelverdediger Matthias Walkner (KTM) eindigde als derde.

Sam Sunderland (KTM) werd als eerste de duinen in gestuurd. De Brit zal het zich nog lang heugen. Sunderland verloor 22:59 en volgt in de stand op 21:06 van leider Quintanilla. De Chileen neemt de koppositie over van de Amerikaan Ricky Brabec (Honda), die zondag de vijfde tijd reed en 7:30 moest toegeven op Quintanilla. Het verschil tussen beide rijders is 4:38.

Lorenzo Santolino (Sherco) is intussen uit de wedstrijd verdwenen. De Spaanse Dakar-debutant, die vrijdag verraste met de vierde tijd, kwam na 33 km zwaar ten val en moest opgeven.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Dakar mochten zij die tijdens de eerste week opgaven na de rustdag opnieuw van start gaan. 33 teams maakten gebruik van de nieuwe regel. Onder hen ook het trio Yves Rutten, Christophe Franco en Peter Convents (Ford).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.