DAKAR 2019. Peterhansel boekt tweede ritzege, Al-Attiyah rijdt twee keer lek - Dagzege bij motoren voor Sunderland, Brabec nieuwe leider

Photo News

Tweede ritzege op rij voor Gerard de Rooy

Er stond geen maat op Gerard De Rooy (Iveco), die in de Dakar voor vrachtwagens zijn tweede opeenvolgende zege boekte. De Nederlander won met groot overwicht de zevende etappe en had bij aankomst 30:55 voorsprong op de Wit-Rus Viazovich Siarhei (Maz). Leider Eduard Nikolaev (Kamaz) eindigde als derde op 34:35 van Nederlandse ritwinnaar. In de stand blijft de Rus comfortabel aan de leiding.

Kamaz domineerde de openingsweek van de Dakar met vier etappezeges op rij. Iveco dient het Russische merk inmiddels goed van antwoord met drie zeges op rij. Afgelopen vrijdag won Van Genugten de rit. Halverwege de rit leek er een stunt in de maak toen alle vier de Iveco’s de plaatsen 1 tot en met 4 innamen. Voor het ingaan van de duinengordel reden Van Genugten, Der Kinderen en Willemsen aan de leiding. In de duinengordel verloren De Rooy en Villagra elkaar uit het oog. De Rooy stoomde door en won met groot overwicht de zevende etappe.

Op twee dagen tijd heeft de Nederlander bijna 45 minuten goedgemaakt op leider Nikolaev. In de stand blijft De Rooy derde, op 1u15:28 van de leider. De Rus Sotnikov (Kamaz) is de verliezer van de dag. Bij aankomst was hij 1u25:30 trager dan De Rooy. Ondanks het grote tijdverlies behoudt Sotnikov de tweede plaats.

Ton van Genugten, Bernhard der Kinderen en Peter Willemsen verloren in het tweede deel van de etappe veel tijd en eindigden uiteindelijk als achtste op 1u25:33 van hun teamgenoot en ritwinnaar Gerard De Rooy. In de stand zakt Van Genugten van de vijfde naar de zesde plaats.

Dakarpress

Peterhansel boekt tweede ritzege, Al-Attiyah rijdt twee keer lek

Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) heeft de zevende rit in de Dakar voor wagens gewonnen. Voor de Fransman is het zijn tweede etappezege in deze Dakar. Nani Roma (MINI John Cooper Works) eindigde op de tweede plaats op 4:33 van Peterhansel. Carlos Sainz maakte het X-Raid-podium compleet door als derde te eindigen, op 9:28. Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing) reed twee keer lek en verloor 11:58, maar blijft comfortabel aan de leiding. Eerste achtervolger Peterhansel volgt op 29:16 van de leider.

De rit begon met ruim 50 minuten vertraging omwille van de dichte mist. Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR) begon als eerste aan de loodzware etappe met meer dan 100 km duinen. De Fransman kwam al snel in de problemen. Bij het eerste waypoint verloor Loeb 39:27 op Peterhansel. Elektrische problemen waren de oorzaak. Eens de problemen opgelost waren, zette Loeb de achtervolging in en maakte hij meer dan tien minuten van zijn achterstand goed. Loeb eindigde uiteindelijk als tiende op 28:27 van Peterhansel. In de stand zakt de negenvoudige rallywereldkampioen van de tweede naar de vierde stek, achter Roma.

Jakub Przygonski en Tom Colsoul reden als zevende over de finish op 20:50 van Peterhansel. In de stand blijft het Pools-Belgisch duo zesde.

AFP

Dagzege bij motoren voor Sunderland, Brabec nieuwe leider 

De Brit Sam Sunderland (KTM) heeft de zevende etappe in de Dakar voor motoren gewonnen. De Brit was na 387 km, waarvan 323 km tegen de klok, bij aankomst 1:51 sneller dan de Chileen Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda). Ricky Brabec (Honda) eindigde als derde op 6:30 van Sunderland en wordt opnieuw leider. De Amerikaan lost bovenaan de stand Pablo Quintanilla (Husqvarna) af. De Chileen moest na zijn ritzege van zondag als eerste de woestijn in en verloor 21:07.

Sam Sunderland beleeft een Dakar van uitersten en wisselt goede met bar slechte momenten af. Vrijdag won de Brit de etappe richting Arequipa en naderde hij tot op 59 seconden van de koppositie. Zondag verloor hij in de zesde etappe 22:59 omwille van remproblemen. Maandag kwam Sunderland opnieuw boven water, goed voor zijn tweede etappezege in deze Dakar. 

In de stand schuift Sunderland op naar de vierde plaats, op 9:58 van de Amerikaanse leider Ricky Brabec. Die heeft 6:55 voorsprong op de tweede in de stand, de Australiër Toby Price (KTM).

De competitie bij de motoren blijf ongemeen spannend. De eerste vijf rijders rijden binnen de tien minuten.

Photo News
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.