Belgische motorrijder Eric Palante sterft in Dakar Rally

AP
De Belgische motorrijder Eric Palante (50) is tijdens de Dakar Rally in Argentinië dodelijk verongelukt. Palante, die aan zijn elfde Dakar bezig was, liep woensdag tijdens de vierde etappe nog een blessure aan zijn hand op nadat zijn moto getakeld werd door een quad. Palante is de 23ste dode in 36 edities van de woestijnrally.

Palante nam gisteren ondanks zijn handblessure de start van de vijfde etappe, maar bereikte nooit de aankomst. Vanochtend werd hij in de woestijn dood aangetroffen door de bezemwagen. Dat gebeurde aan kilometer 143 van de vijfde etappe van Chilecito naar San Miguel de Tucuman. Onderzoeksrechter Analia Castro de Massucco zoekt uit hoe Palante om het leven kwam. Donderdagnamiddag was Palante volgens een communiqué van Dakar-organisator ASO nog met water bevoorraad. Sindsdien was er geen nieuws van de rijder, ook geen noodsignaal.

Helm
ASO bevestigde dat Palante zijn helm nog droeg en als het ware opgerold, in een soort van foetushouding, lag. "Een autopsie moet meer duidelijkheid brengen over de juiste omstandigheden", luidt het. "Wij wisten dat hij zeer moe aan de rit was begonnen. Als hij gevallen is, moet dat tegen zeer lage snelheid gebeurd zijn, want zijn automatisch alarmsysteem is niet afgegaan. Bij een val tegen hoge snelheid zou dat wel het geval geweest zijn."

Powernaps
Aan het einde van de vierde etappe kende Palante problemen met zijn motor en moest hij de hele nacht doorwerken om zijn Honda weer startklaar te krijgen. "Ik heb niet geslapen. Misschien dat ik tijdens de rit enkele 'powernaps' doe om wat te recupereren. Opgeven staat niet in mijn woordenboek", verklaarde hij toen.
   
Vijf kinderen
Thierry Puts, een persoonlijke vriend van Palante, heeft het nieuws van het overlijden van de Luikenaar bevestigd. De familie van Palante werd deze namiddag telefonisch door de koersdirectie op de hoogte gebracht. Palante zou op 21 januari 51 jaar worden. Hij laat een vrouw Monique en vijf kinderen na.

23ste dode
Palante is de 23ste deelnemer die om het leven komt in 36 edities van de monsterrally sinds 1979. Daarnaast vielen er ook al slachtoffers bij volgers, toeschouwers en organisatoren. Dat brengt het dodental op 65. Donderdag stierven ook al twee journalisten die met hun auto een ravijn inreden.

REUTERS
AP
REUTERS
EPA
Eric Palante (links), hier met truckrijder Tom Colsoul.
BELGA Eric Palante (links), hier met truckrijder Tom Colsoul.