Anthony Kumpen loopt tegen dopinglamp: vier jaar geschorst

Coureur wijt positieve plas aan ADHD-pillen en gaat in beroep

Anthony Kumpen
PK Carsport Anthony Kumpen
Autocoureur Anthony Kumpen (40) is vorig jaar in de 24 Uur van Zolder betrapt op een amfetamine. De Disciplinaire Commissie van NADO Vlaanderen legde Kumpen vorige maand een schorsing van vier jaar op. De zaak is na een beroep opnieuw in beraad.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kumpen geldt als een van de beste Belgische autopiloten in circuitraces. Behalve meerdere Belcar-titels won de Limburger twee titels in de NASCAR Whelen Euro Series, de 24 Uren van Spa-Francorchamps en bezit hij het zegerecord in de 24 Uur van Zolder met zes titels tussen 2000 en 2012. Het is ook in die laatste competitie dat Kumpen op 12 augustus 2018 na de race een positieve plas aflegde: zijn urine bevatte sporen van amfetamine. Hij vroeg geen B-staal aan.

Amfetamines zijn als prestatiebevorderend middel verboden in autosport. “Dit geldt des te meer voor een uithoudingswedstrijd als de ‘24 Uur’. Specifiek voor deze sport brengt het nog een belangrijk veiligheidsrisico mee”, zo redeneerde de disciplinaire commissie van NADO Vlaanderen, waarvoor Kumpen zich in december vorig jaar moest verantwoorden. Zelf weet Kumpen de afwijkende analyseresultaten aan het gebruik van medicatie voor ADHD, namelijk dexedrine. Hij zou hiervoor in zijn jeugd rilatine hebben voorgeschreven gekregen. De disciplinaire commissie merkte evenwel op dat volgens een medisch rapport die behandeling was stopgezet toen hij vijftien jaar oud was. Kumpen gaf op de zitting aan dat hij zonder voorschrift van een arts dexedrine uit zijn voorraad thuis had toegediend. De Disciplinaire Commissie van NADO Vlaanderen oordeelde in januari conform het antidopingdecreet dat de atleet verantwoordelijk is voor de producten die zich in zijn lichaam bevinden en vond dat Kumpen niet kon bewijzen dat de inname van de stof niet-opzettelijk was. Daardoor liep de schorsing nog hoger op tot vier jaar in plaats van twee jaar.

Geldboete

Omdat Kumpen al sinds 14 september 2018, de datum van de voorlopige hoorzitting, niet meer aan wedstrijden mocht deelnemen, zag hij zich op 8 januari 2019 geschorst tot 14 september 2022. Ook moest hij een boete van 2.000 euro betalen en zag hij zijn resultaten in de 24 Uur van Zolder op 12 augustus 2018 geschrapt. Kumpen ging na de veroordeling in beroep. De pleidooien daarover zijn al achter de rug, het is nog wachten op het verdict.

Kumpen trad sinds de 24 Uren van Zolder vorig jaar officieel niet meer in competitie aan. Zelf verklaarde hij dat hij nog te veel last ondervond van de gevolgen van een ongeval in een race in Tours in juli vorig jaar. Pogingen om Kumpen te laten reageren op de disciplinaire zaak bleven gisteren onbeantwoord.
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Aras

  Kumpen was en is een top piloot. Nooit appreciatie gehad wanneer het goed ging, nu wel kritiek. Hoge bomen vangen veel wind. Kan er van meespreken : gokchinees afgemaakt maar toch opinie tegen. Journalisten vellen hun oordeel en de meeste mensen gaan er in mee. Probeer het zelf beter te doen zou ik zeggen..

 • guy vermeulen

  Elke top sporter neemt,hoe dan ook . Dikwijls producten die men zelfs nog niet kent,laat staan op te sporen . De samensteller en gebruiker zitten altijd een straat voor op de controleurs. Dat is de kunst,anders hang je .

 • Robrecht De Wilde

  Een beroeps sportman die buiten medeweten van arts of zonder voorschrift zichzelf medicatie toedient verdient niet betetdan geschorst te worden. Wat een flauwe uitleg van kumpen

 • Jurgen Van Den Bergh

  Er zijn er hier toch weer die het artikel niet gelezen hebben en denken dat het om een wielrenner gaat.

 • Hans Peeters

  Kumpen? Wie is dat eigenlijk, zegt me niks....