49e Ypres Rally pakt uit met verschillende primeurs

Freddy Loix won al zeven keer in Ieper.
BELGA Freddy Loix won al zeven keer in Ieper.
De 49e editie van de Ypres Rally heeft verschillende primeurs in petto. Dat blijkt uit de persvoorstelling deze middag in Ieper. De rally, die meetelt voor zowel het Belgische als Europese kampioenschap, wordt komend weekend verreden.

De eerste primeur wordt donderdag, aan de vooravond van de start, voorgesteld. Dan rijden de eerste 14 rijders van het deelnemersveld een kwalificatieproef om te bepalen wie als eerste de weg op mag op vrijdag. Het is de eerste keer dat zo'n proef wordt verreden in het Europese kampioenschap én op asfalt.

Ook op sportief vlak zullen de toeschouwers kunnen genieten van wereldprimeurs. "Er waait een nieuwe wind in rallyland met de komst van het wagentype R5. Zowel Peugeot als Ford kozen ervoor in Ieper doorgedreven te komen testen", aldus voorzitter Alain Penasse. Oud-winnaar Kris Meeke zal de Peugeot 208 T16 besturen, de Belgische WRC-vedette Thierry Neuville neemt plaats in de Ford Fiesta R5. Ook Hyundai, die bezig is met de opbouw van een WRC-wagen, heeft een stand verworven op de Grote Markt van Ieper waar de i20 zal te zien zijn.

"Mensen met beperking integreren"
En de organisatie pakt nog uit met nieuws. "Voor de opbouw van de klassementsproeven doen we voor het eerst beroep op een sociaal bedrijf. Hiermee willen we mensen met een beperking integreren. We appreciëren de helpende hand van het Oost-Vlaamse bedrijf Aarova voor een vaak ondankbare taak", aldus Penasse.

De Ypres Rally is gerenommeerd in binnen- en buitenland. "Ieper leeft bijna een maand voor de rally", aldus schepen Dieter Deltour. "Het is een van onze grootste evenementen. We kijken ook al naar volgend jaar, als de wedstrijd zijn 50e editie viert, in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De sport heeft een sterke Angelsaksische traditie, dus we kunnen ook heel wat losmaken bij die Britse rallyfans. De beelden van sportzender Eurosport van de Grote Markt en de regio zijn daarin heel belangrijk."

De rally start vrijdagavond en eindigt zaterdagavond. Na net geen 300 klassementsproef zal het duidelijk zijn of topfavoriet Freddy Loix de klassieker voor de achtste keer op zijn naam kon schrijven.