Apocalyps Belgisch voetbal zoals we het kennen nadert: competitieformat één groot vraagteken, algemene vergadering uitgesteld

Photo News
In het worstcasescenario verdwijnen er zeven clubs uit de hoogste afdelingen. Ondertussen kregen slechts twee amateurclubs toezegging voor een licentie voor 1B. Blijft de vraag: hoe zal het profvoetbal er dan uitzien? De algemene vergadering, waarin de beëindiging van de competitie moet worden bekrachtigd en waarin er idealiter ook al een sluitend plan is over de verdeling van de Europese plaatsen en de samenstelling van de volgende competitie, is alvast uitgesteld van 15 naar 24 april. Mogelijk wordt de knoop zelfs pas na 10 mei doorgehakt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Pro League had door de coronacrisis en het vroegtijdig stopzetten van de competitie al een werkgroep (met daarin onder meer Peter Croonen, Michel Louwagie en Pierre François, ndvr.) aangeduid die moet bepalen welke richting het Belgisch voetbal uit moet. Gisteren vergaderde die voor de tweede keer via een conferencecall. Maar de beslissing van de licentiecommissie heeft die gesprekken allerminst versoepeld.

Het competitieformat was sowieso al een splijtpunt. Maar nu er via natuurlijke selectie slechts 19 profclubs over dreigen te blijven, is het maar de vraag hoe houdbaar een 1A-competitie met 16 blijft. Op dit moment lijkt één competitie met 18 of 20 — afhankelijk van hoeveel clubs voor het BAS hun licentie zullen halen (uiterlijk 10 mei uitspraak) — veel realistischer. Maar de timing is een probleem. Op 24 april, eerste datum was 15 april, staat een algemene vergadering gepland, waarin de profclubs het plan om de competitie helemaal stop te zetten zouden goedkeuren. Alleen zou er dan idealiter ook al een sluitend plan bestaan over de verdeling van de Europese plaatsen en de samenstelling van de volgende competitie. Maar niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel clubs er in de praktijk zullen overschieten. Naar verluidt houdt de werkgroep “meerdere pistes” open. (NVK/KDZ/FDZ/TTV/ESK/BF)

Peter Croonen en de werkgroep staan voor moeilijke gesprekken
Photo News Peter Croonen en de werkgroep staan voor moeilijke gesprekken

Lees ook: Chaos compleet: herexamen voor 7 (!) profclubs (+)

Lees ook: Oostende trekt naar BAS en vecht ook licentie Anderlecht aan: “Hopelijk komt redelijkheid bij Coucke op bepaald moment terug”

Lees ook: Vragen bij nv Venanzi: Standard trekt ‘geschokt’ naar het BAS (+)

Lees ook: Zesde keer, slechte keer? Licentie halen is voor Moeskroen de laatste jaren geen sinecure: een overzicht

Lees ook: Geen licentie voor KVO: een verhaal dat begon met de verkoop van de club door Marc Coucke in 2018 (+)
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Caers

  Zoveel prof ploegen in dit klein land is toch niet haalbaar daar moet echt niet voor geleerd hebben maar dan echte amateurs

 • louis meuleman

  Louis Meuleman Voetbal en andere sporten zijn eigenlijk een hobby en nu willen ze allemaal miljonair worden ,vroeger zag je mooier voetbal als ze nog speelden voor winst premie's dan was voor hen winnen belangrijk nu zie je spelers die zich alleen nog ten volle geven als er extra premie's te verdienen zijn ze hebben toch een riant loon winnen of verliezen maak er terug amateurs van

 • LUC HUON

  Hoeveel slagvaardige ploegen gaan er overblijven na een zeer rustige transferperiode en met buitenlandse eigenaars die zeker geen bijkomende investeringen zullen doen.?

 • gerd de geest

  Voor mij als supporter is het format met play offs nog steeds het beste voor het Belgisch voetbal. Eerst de spanning wie komt er in de top 6 terecht en wie valt af. Dan die top 6 beginnend op een paar puntjes van elkaar strijdend voor Europees voetbal en de titel. Het heeft ons ook Europees wat opgeleverd, we zijn sinds de start ervan enorm gestegen op de UEFA- ranking. Als dit nu eindigt gaan de topploegen en hun supporters er nog met weemoed aan terugdenken.

 • Kristof Degros

  Waarom niet zoals in de NBA/NFL etc. Een franchise, zoveel ploegen op eerste niveau en daarmee basta. Geen gedegradeer/promoveer. En elk jaar krijgt de club onderaan het meeste geld. Ipv een "draft" pick. Diegene die 1ste eindigt krijgt het minst, want heeft de sterkste ploeg. Zo kom je na x aantal jaar wel uit op een sterke competitie.